Dostupni linkovi

Krešnik Gaši novi šef Kosovske obavještajne agencije


Krešnik Gaši, Hašim Tači, Burim Ramadani, Priština, Novembar 25, 2019.
Krešnik Gaši, Hašim Tači, Burim Ramadani, Priština, Novembar 25, 2019.

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj imenovali su Krešnika Gašija za šefa Kosovske obavještajne agencije. Za Generalnog inspektora imenovan je Burim Ramadani.

Gaši je do sada obavljao funkciju predsjedavajućeg Borda Regulatornog tijela za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (ARKEP), a Ramadani je bio zamjenik ministra odbrane.

Do ovog imenovanja došlo je nakon što je dosadašnji šef obavještajaca Špend Mađuni početkom novembra podnio ostavku.

Iz pokreta Samoopredeljenje, partije koja je osvojila najveći broj glasova na izborima 6. oktobra, saopštili su da su ova imenovanja protivustavna, pre svega zato što "bivši premijer nema ovlašćenja za tako nešto, a predsednik ne bi trebao da odobri predloge bivšeg premijera".

"Što se više približava dan odlaska koalicije koju čini Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo sa vlasti, to više izlaze na videlo veze koje ih održavaju. Tači je dobio direktora obaveštajaca, a Haradinaj glavnog inspektora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su imenovanja takođe politička, budući da je Gaši bio bivši uposlenik kod Tačija u vreme kada je Tači bio šef diplomatije, dok je Ramadani izabran za tu poziciju pošto nije dobio dovoljan broj glasova za poslanika ispred Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova.

"Nakon konstituisanja institucija, ovakva protivustavna odluka će sigurno biti adresirala zbog teškog kršenja, bez presedana", zaključuju u Samoopredeljenju.

XS
SM
MD
LG