Dostupni linkovi

Pompeo čestitao BiH dan državnosti


Zastava BiH

Američki državni sekretar Majk Pompeo uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom dana državnosti te zemlje koji se obeležava danas.

"U ime Sjedinjenih Država upućujem naše najbolje želje građanima Bosne i Hercegovine dok proslavljate Dan nacionalne državnosti. Dok obeležavate svoju državnost, slavimo snažno partnerstvo između naše dve države. Naš odnos pomaže formiranju temelja za mir na Zapadnom Balkanu i nadamo se da ćemo ovaj odnos još više ojačati i produbiti", navodi se u saopštenju i dodaje: "Sjedinjene Države takođe snažno podržavaju put Bosne i Hercegovine ka evropskim i evroatlantskim integracijama i pohvaljujemo korake koje ste preduzeli za napredovanje tog puta. Vaši napori u vezi s tim pomoći će vam da osigurate regionalni mir i prosperitet. Naš bilateralni angažman koristi ne samo našim dvema državama, već i transatlantskoj zajednici u celini".

Prvo zasedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene istorijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.

XS
SM
MD
LG