Dostupni linkovi

Uoči Dana državnosti BIH devastirano Partizansko groblje u Mostaru


Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercgovini (BIH) da pronađu počinitelje koji su u subotu devastirali Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Više kamenih ploča juče je polomljena i na njima su ispisana imena, a nekoliko postolja s pločama iščupano iz zemlje i bačeno nekoliko metara dalje.

U saopštenju dodaju da je rušenje Partizanskog groblja u Mostaru napad na Bosnu i Hercegovinu.

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH u Mostaru u ponedjeljak u 11 sati predviđena je posjeta Partizanskom groblju.

"Nacionalni spomenik Partizansko spomen groblje napadnuto je i devastirano uoči 25. studenoga - Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom. Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin", navode iz mostarskog UABNOR-a.

Navode da ne vjeruju sigurnosnim organima Hercegovačko neretvanskog kantona te da im ne preostaje ništa drugo već da se samoorganizuju u odbrani BIH.

"Odbrana države od terorizma, od koga god dolazio, je čin najvećeg patriotizma. Mi ih se ne bojimo. Smrt fašizmu- sloboda narodu", zaključili su iz UABNOR-a Mostar reagovanje naslovljeno s "Teroristi apokalipse".

Partizansko spomen groblje u Mostaru, vandali su više puta uništavali, a dugo vremena bilo je prepušteno zubu vremena. Prije godinu i po svečano je otvoreno i vraćeno, kako je tada kazano, građanima Mostara.

XS
SM
MD
LG