Dostupni linkovi

SDA traži puštanje Osmanovića na slobodu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

„Hapšenje Osmana Osmanovića na graničnom prelazu Sremska Rača predstavlja još jedan u nizu postupaka Republike Srbije protiv državljana BiH „baziranih na opskurnom spisku izvjesnog Dokumentacijskog centra RS iz 2001.“, saopšteno je u nedjelju iz Stranke Demokratske Akcije (SDA)

U SDA tvrde da u okviru tog dokumenta nisu iznijete nikakve utemeljene optužbe protiv Osmana Osmanovića, te bilo kakvo hapšenje na osnovu njega predstavlja ozbiljnu povredu zakona i prava građana BiH.

"Neutemeljene potjernice i protivpravna procesuiranja, kao ranije u slučajevima Divjak, Ganić i Jurišić, stalna su praksa institucija Republike Srbije, sa očiglednim ciljem da se branioci izjednače sa agresorima, a žrtve sa zločincima", piše u saopštenju SDA.

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a Osman Osmanović uhapšen je u subotu navečer na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje da je u proteklom ratu počinio ratni zločin.

On je uhapšen na osnovu dvije krivične prijave zbog navodnog počinjenja ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme proteklog rata od 1992. do 1995. godine na području Gornjeg Rahića nadomak Brčkog.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović, kazala je za agenciju Srna da je MUP tog bosanskohercegovačkog entieta 27. novembra 2009. godine podnio izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Osmana Osmanovića i još 12 lica zbog sumnje da su počinili krivična djela ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

SDA od nadležnih institucija BiH traži da poduzmu sve kako bi Osmanović što prije bio pušten na slobodu, te da se spriječe ovakvi slučajevi u budućnosti.

"Potpuno je nedopustivo da Republika Srbija pruža zaštitu i slobodu pravosnažno osuđenom generalu VRS Novaku Đukiću kojem je dokazana krivica za pogibelj tuzlanske omladine, dok istovremeno hapsi građane BiH na temelju fantomskih spiskova. Ovakav odnos ne može proći bez ozbiljnih posljedica po odnose BiH i Srbije", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG