Dostupni linkovi

Kako uzbekistanska pop zvezda priča o cenzuri


Kadar iz spota za pesmu "Pričaj mi o tvojoj ljubavi" Lole Juldoševe
Kadar iz spota za pesmu "Pričaj mi o tvojoj ljubavi" Lole Juldoševe

Uzbekistanska pop pevačica Lola Juldoševa dobila je pohvale za "društveni protest" pošto je u svom poslednjem video spotu kritikovala vlasti zemlje koje proveravaju tekstove, muziku, odeću, pa čak i dlake na licima pevača.

Poslednji video spot popularne uzbekistanske pevačice Lole Juldoševe pozdravili su mnogi kritičari i obožavatelji kao "društveni protest" i "revolucionaran" zbog kritike cenzure u njenom Uzbekistanu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Spot "Sevgingni Menga Ait" (Pričaj mi o tvojoj ljubavi) predstavlja Juldoševu kao pevačicu koja nastupa pred dvočlanom komisijom kako bi dobila dozvolu za nastupe koja je neophodna pevačima i muzičarima u Uzbekistanu.

Uz pratnju dve pevačice, Lola izlazi na binu obučena u zapadnjačkom stilu sa čizmama preko kolena, šeširom sa širokim obodom, naočarima za sunce i dugim, širokim kaputom.

Pre nego što počne da peva, komisija je podseća da zvaničnici moraju osigurati da izvođači u Uzbekistanu "poštuju nacionalnu tradiciju", što je termin koji često koriste nadležni za izdavanje dozvola.

Lola onda izvodi svoju pesmu, ali je prekida komisija, izgleda nezadovoljna njenom odećom.

"Izvinite, ali mi imamo našu uzbekistansku tradiciju i odeću", kaže zvaničnica Loli... "Šta znači taj šešir? Vaša odeća u evropskom stilu ne poklapa se s našim nacionalnim mentalitetom".

Zvaničnica nastavlja da Uzbeci ne treba da zaborave "svoju tradiciju", dok njen kolega s odobravanjem aplaudira.

Pod pažnjom komisije

Pevačica ponovo izvodi svoju pesmu pošto je umesto šešira stavila periku i zamenila dve prateće pevačice s dva muška muzičara u belim košuljama, odelima i s kravatama.

Uzbekistanske vlasti redovno ispituju tekstove, odeću i frizuru muzičara kada treba da im daju ili obnove dozvolu koja je potrebna za nastupanje u Uzbekistanu.

Nevolja s komisijom znači kraj mogućnosti za koncerte ili nastupe.

Popularni pevač Sandžar Džavberdiev (poznatiji kao San Džaj) žalio se da nije mogao da nastupa na javnim događajima zbog svoje brade, pa se obratio predsedniku Šavkatu Mirzijojevu za dozvolu.

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev
Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev

Nekoliko pevačica je diskvalifikovano u procesu za dobijanje dozvole pošto se za njihove haljine smatralo da pokazuju previše i da su nepristojne.

Novi video spot Juldoševe je pohvalio uzbekistanski filmski producent Abdulaziz Mahmudov koji ga je opisao kao duboko "značajan spot koji... odražava kako se umetnost tretira" u Uzbekistanu.

"Vlada pokušava da ubaci sve što poželi u umove ljudi, ali je nemoguće promeniti mentalitet ljudi silom i cenzurom", rekao je Mahmudov za RSE.

"Postoje mnogi takozvani moralni čuvari u našoj zemlji, posebno u Uzbekkonsertu i Uzbekkinu (tela koja nadziru uzbekistansku muzičku i filmsku industriju). Ti čuvari zapravo predstavljaju cenzuru", rekao je Mahmudov.

Istaknuti uzbekistanski bloger Nurbek Alimov pozdravio je spot kao "Lolinu revoluciju", kao i impresivnu "hrabrost" pevačice.

Juldoševa je pokazala da "svako ima pravo da pomera svoje granice, da nosi šta želi i da izabere stil koji mu se sviđa", rekao je Alimov.

Zvaničnici, međutim, nisu impresionirani.

Šefica pres službe Ministarstva kulture Mavluda Askarhujeva insistirala je da se "svi spotovi, sva muzika i pesme moraju povinovati uzbečkom mentalitetu".

Juldoševa je u martu 2015. dobila zvanično upozorenje zbog haljine koju je nosila na koncertu u Taškentu. Vlasti su odlučile da je njena crvena haljina – koja je otkrivala noge – "u sukobu s nacionalnim mentalitetom".

Istovremeno su zvaničnici upozorili pevačice širom zemlje da se na koncertima ne pojavljuju "polu gole" i da ne prave seksualno sugestivne pokrete na bini.

XS
SM
MD
LG