Dostupni linkovi

U Rusiji protest protiv nacrta zakona protiv porodičnog nasilja


Sa protesta "Pravda za žene", Sankt Peterburg, fotoarhiv
Sa protesta "Pravda za žene", Sankt Peterburg, fotoarhiv

Oko 200 ljudi okupilo se u Moskvi na poziv verskih organizacija, protestujući zbog nacrta zakona kojim su predviđene kazne za porodično nasilje, što je problem koje su vlasti dugo zanemarivale, prenosi AFP.

Tekst zakona trenutno priprema jedna poslanica vladajuće stranke, koja želi da zakon bude razmotren do kraja godine, a porodično nasilje je poslednjih meseci skrenulo pažnju javnosti posle niza medijski pokrivenih sudskih procedura, i sve većih poziva na reakciju ruskih vlasti.

Pravoslavni aktivisti su, međutim, protiv tog nacrta navodeći da jesu protiv nasilja ali smatraju da postojeći zakon već dovoljno štiti žrtve, dok novi tekst nije u skladu sa ruskim porodičnim tradicionalnim vrednostima.

"Tim zakonom porodica postaje kao neki predmet. Nevladine organizacije će moći da se mešaju i da dele porodice. To je početak uništenja porodice", rekao je jedan od organizatoria protesta Andrej Kormuhin i dodao da takav zakon neće smanjiti nasilje.

Drugi učesnici protesta su ocenili da treba smanjiti nasilje na televiziji i internetu jer oni edukuju mlade da budu spremni da čine zlo.

XS
SM
MD
LG