Dostupni linkovi

Nevreme na severu Grčke, vanredno stanje na Tasosu


Poplave u Grčkoj, fotoarhiv
Poplave u Grčkoj, fotoarhiv

Delegacija Vlade Grčke koju predvodi ministar odbrane Nikos Panajotopulos je na Halkidiki da bi utvrdila štetu od bujičnih poplava u poslednja 24 sata na tom poluostrvu i na obližnjem ostrvu Tasosu.

Od bujica tokom neobično jake kiše i vetra, štete ima na poljoprivrednim površinama i u nekim od sela, prenose grčki mediji.

U osam seoskih mesnih zajednica na jugu Tasosa i u dve u opštini Kavala, na kopnu, u petak uveče je proglašeno vanredno stanje.

Poplavljeni su seoske ulice i lokalni putevi, a bujice su odnele nekoliko parkiranih automobila.

Vatrogasci su u petak uveče evakuisali stanovnike jednog zaseoka na Tasosu, na 17 mesta su ispumpavali vodu iz podruma kuća i uklanjali popadalo drveće s puteva.

Atinski list "Katimerini" je objavio da plaže na Halkidiki i Tasosu izgledaju "kao da su bombardovane", da su na mnogo mesta lokalni putevi prekinuti odronima i da je "šteta od bujica velika i masovna".

U subotu će u ta područja doći pojačanja iz vatrogasnih jedinica u drugim krajevima Grčke.

Obustavljena je plovidba ka Tasosu jer od subote duva jak vetar, od sedam Bofora (oko 60 kilometara na sat).

Od 23. do 26. novembra u Grčkoj se, najavili su meteorolozi, očekuju jake kišne oluje koje se sa severa šire ka jugu, te mediji prenose upozorenja stanovništvu, među kojima da se treba pripremiti i za poplave.

XS
SM
MD
LG