Dostupni linkovi

Vučić sa Pendarovskim: Osim razlike oko Kosova, nema otvorenih pitanja


Pendarovski u poseti Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Pendarovski u poseti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose i više poverenja nego pre godinu, dve.

„Sem u razlici oko priznavanja Kosova, nemamo ni jedno drugo bilateralno pitanje otvoreno“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Pendarovskim u Beogradu.

On je dodao da Srbija želi da sa Severnom Makedonijom razvija najbolje prijateljske odnose.

„Mi nemamo prema Severnoj Makedoniji nikakve zahteve, mi smo valjda jedini koji ništa ne tražimo ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti“, poručio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic

Vučić je rekao da se napredak u saradnji vidi i kroz ekonomske odnose.


"Mi smo 2018. godine imali trgovinsku razmenu oko 858 miliona evra, očekujemo da ove godine budemo blizu jedne milijarde", rekao je Vučić.

On je poručio da će se privrednicima olakšati prevoz robe i slobodniji protok usluga, ljudi i kapitala.

Pendarovski: EU zajednička vizija

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da u odnosima između dve zemlje nema spornih tačaka, te da Severnu Makedoniju i Srbiju povezuje vizija za učlanjenjem u Evropsku uniju.

"Raduje me činjenica što iz Beograda upućujemo jasne poruke da ne treba da se zaboravi na Zapadni Balkan i da je evropska integracija regiona jedina održiva opcija koja će omogućiti transformaciju naših društava", izjavio je Pendarovski.

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasio je da se nada da će se uz pomoć međunarodne zajednice i zapadnih prijatelja stvoriti uslovi za ozbiljan napredak i postizanje sporazuma.

„Rešenje koje dogovore Beograd i Priština mora doprinositi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti i ne sme da zalazi u suverenitet drugih država u regionu“, poručio je predsednik Makedonije.

NATO i ’mali Šengen’

Upitan kako će se pristupanje Severne Makedonije NATO-u odraziti na odnose Skoplja i Beograda s obzirom da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost, Aleksandar Vučić je rekao da to ne predstavlja prepreku za odnose između dve zemlje.

„Mi se u unutrašnje stvari Severne Makedonije ne mešamo, odluka njihovih građana je da idu u NATO. Kao što ne dozvoljavamo nikom da se meša u naš izbor. Naš izbor je vojna neutralnost, mi nećemo u NATO. A ne vidim ni jednu prepreku ubrzanom razvoju prijateljstva Beograda i Skoplja“, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da nije siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Ja sam Zoranu govorio kada je bio u Novom Sadu. Edi je znao da sam u pravu, Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da neće da mu otvore pregovore“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog Šengena" između te tri zemlje.

Upitan da li Kosovo vidi u inicijativi „mali Šengen“ Vučić je odgovorio da je Srbija uvek podržavala CEFTA sporazum i da taj sporazum nije napustila ni kada je Priština proglašavala nezavisnost 2008. godine.

„Mi smo otvoreni. Želimo da Priština u to uđe, bez statusnih pitanja naravno. Sarajevo i Podgorica takođe. Oni koji ne uđu sad želeće to za dve, tri, pet godina zato što ćemo mi da imamo ogromnu korist od ovoga“, poručio je Vučić.

Najavljeno je da je pokrenuta inicijativa da se izgradi Srpski kulturni centar u Skoplju i Makedonski kulturni centar u Beogradu, kao i da se omogući pripadnicima tih nacionalnih zajednica da uče oba jezika u školama.

Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić
Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić

Vučić se našalio na početku konferencije za medije i rekao Pendarovskom kada je on uzeo slušalice za prevod „Stevo šta će ti prevod kad sve znaš kao i ja, meni ne treba prevod za makedonski.“

Makedonski predsednik sreo se i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Predviđen je i susret sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i srpskim privrednicima.

Pendarovski će u subotu u Novom Sadu učestovati na 4. regionalnom omladinskom forumu, gde će govoriti zajedno sa predsednicima Srbije i Slovenije.

XS
SM
MD
LG