Dostupni linkovi

Bregu: Iz regiona u poslednjih sedam godina otišlo više od pet miliona građana


Majlinda Bregu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je danas u Zagrebu da se Evropa i Zapadni Balkan demografski menjaju, a da je iz regiona u poslednjih sedam godina otišlo više od pet miliona građana. "Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima. S obzirom da je 35 odsto mladih u regionu nezaposleno, 62 odsto njih želi da ode i radi u inostranstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za region", rekla je Bregu na panelu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti" koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu.

Ona je dodala da je regionalna saradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU.

"Treba da nastavimo da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u celom regionu, unapređivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti i konačno otklanjanju prepreka u našem regionu. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi", rekla je Bregu, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju.

Na panelu se govorilo i o odnosu Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i o rešenjima za izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odliv kvalifikovanih kadrova.

Pored Bregu na panelu su učestvovale članica Evropskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te potpredsednica Kluba zastupnika Evropske narodne stranke Dubravka Šuica, zamenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsednica Instituta Robert Šuman i žena Evropske narodne stranke Doris Pak.

XS
SM
MD
LG