Dostupni linkovi

Njemački izvoz stabilizovan


Siemens je jedan od značajnijh njemačkih izvoznika

Njemački izvoz stabilizovao se krajem trećeg tromjesečja, ali će idućih mjeseci tek umjereno rasti zbog usporavanja svjetske ekonomije i tvrdokornih trgovačkih rizika, saopštilo je Ministarstvo finansija Njemačke.

"Izvozna aktivnost blago se oporavila pred kraj trećeg tromjesečja", konstatuje Ministarstvo finansija u novom, novembarskom mjesečnom izvještaju.

Upozoravaju ipak da ankete o poslovnom raspoloženju i industrijskim narudžbama upućuju na zaključak da će trgovinska razmjena i u predstojećem periodu biti prigušena.

"S obzirom na slabljenje svjetskog privrednog rasta i na tvrdokorne vanjske rizike (za trgovinu), vjerojatno ćemo i dalje svjedočiti tek umjerenom rastu izvoza", procjenjuju u Ministarstvu.

Izvozno orijentisana njemačka industrija desetljećima je bila snažan pokretač rasta najveće evropske ekonomije, ali u posljednje vrijeme prolazi kroz krizu zbog slabije inostrane potražnje, carinskih sporova podstaknutih trgovinskom politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i poslovne neizvjesnosti zbog Brexita.

Njemačka ekonomija je jedva izbjegla recesiju u trećem tromjesečju, bilježeći rast aktivnosti na tromjesečnom nivou za 0,1 posto zahvaljujući ličnoj i državnoj potrošnji i građevinskom sektoru.

Ured za statistiku objaviće u petak detaljnije podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji će ponuditi jasniju sliku o doprinosu inostrane potražnje, državne i potrošnje kućanstava, te ulaganja u privatnom sektoru.

XS
SM
MD
LG