Dostupni linkovi

Ivancov: Dokument Predsedništva BIH nije povezan s integracijom u NATO


Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da dokument koji je Predsedništvo BiH usvojilo u utorak, nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.

"Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP)", izjavio je Ivancov za Radio-televiziju RS.

Predsedništvo BiH juče je odobrilo da se NATO-u u Briselu dostavi dokument "Program reformi BiH", dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Taj dokument usvojen je posle sastanka članova Predsedništva BiH sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) i sa šefom Delegacije EU u BiH joganom Satlerom.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani "Godišnji nacionalni program" (ANP) koji znači početak realizacije "Akcionog plana za članstvo u NATO".

S druge strane, Dodik i njegov SNSD navode da se ne radi o doukumentu kojim će se aktivirati MAP.

Poslanici SDP BiH, SDS i PDP tražili su danas u parlamentu BiH da se objavi sadržaj tog dokumenta, ali je taj zahtev odbijen.

Pojedini poslanici su naveli da je članovima Predsedništva BiH naloženo da taj dokument stave u sefove.

XS
SM
MD
LG