Dostupni linkovi

Turska će većinu militanta vratiti u matične zemlje do kraja godine


Granica Sirije i Turske
Granica Sirije i Turske

Turska će vratiti u matične zemlje većinu svojih zarobljenika, militanata tzv. "Islamske države" (IDIL) do kraja godine, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu za Reuters u utorak, sedmicu dana nakon što su turske vlasti započele s programom repatrijacije.

Ankara tvrdi da je zarobila 287 militanata na sjeveroistoku Sirije, gdje je turska vojska pokrenula ofanzivu protiv kurdske milicije YPG u prošlom mjesecu.

Govoreći za Reuters u Ankari, Soylu je kazao da Turska namjerava da pošalje još šest ili sedam sumnjivih IDIL-ovaca u njihove matične zemlje, među kojim su Irska i Holandija. Turski zvaničnici u kontaktu su s kolegama u tim zemljama, dodao je.

"Broj zarobljenika vraćenih do kraja godine zavisiće od toga koliko bude trebalo vremena za taj proces, posebno za Evropu gdje je proces u toku", kazao je Soylu.

"Mislim da će veliki dio njih biti u svojim zemljama do kraja godine", kazao je on, dodajući da izvjesne zemlje oduzimanjem državljanstva tim ljudima krše međunarodno pravo.

"One nemaju pravo da ostave svoje građane bez državljanstva. One nemaju takvo pravo. To je razlog zašto održavamo konsultacije s izvjesnim zemljama po tom pitanju, i one ih nakon toga prihvate", kazao je.

'Želimo se vratiti iz Sirije i nastaviti sa životom'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Turska ima sporazume o repatrijaciji i izručenju sa zainteresiranim zemljama, ali ih izvještava prije nego što im vraća njihove građane.

Turska je optužila evropske saveznice da su previše spore u prihvatanju svojih deportovanih građana koji su otputovali na Bliski istok kako bi se pridružili IDIL-u.

Turske evropske saveznice zabrinute su da bi prošlomjesečna turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije mogla dovesti do bjekstva sumnjivih pripadnika IDIL-a i članova njihovih porodica iz zatvora i logora kojima upravlja YPG.

Turska je do sada vratila 10 njemačkih državljana, jednog američkog državljana i jednog sumnjivog britanskog borca. Ankara je saopštila da će osumnjičeni biti deportovani u Irsku, Francusku i u druge, uglavnom evropske zemlje, u narednim danima.

XS
SM
MD
LG