Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Dogovor Predsjedništva BiH odblokiraće reforme odbrane


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom Twitter profilu pozdravila je današnji dogovor tri člana Predsjedništva BiH.

Na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH danas je odlučeno da se Briselu pošalje dokument Program reformi BiH, a Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izabran je za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Program reformi će u sjedište NATO-a u Brisel biti upućen u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

"Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH kojim se postižu ključni ciljevi formiranja vlasti i nastavak partnerstva i suradnje BiH s NATO-om. Također, on će odblokirati potrebne reforme odbrane" kaže se u Twittu Američke ambasade.

Bosna i Hercegovina je bez vlasti na državnom i federalnom nivou godinu dana, jer lideri stranaka, nakon izbora, nisu mogli postići dogovor.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, ranije nije želio glasati za dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je potreban da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uslovljavali su, pak, imenovanje Tegeltije slanjem ANP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Radio Sarajevo izjavio je da je, u osnovi, uz dogovor u vezi s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dogovoren nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine, te je za Program reformi koji je usvojen na sjednici kazao:

"Zovite ga kako god hoćete, NATO ga prohvata bez obzira na ime."

XS
SM
MD
LG