Dostupni linkovi

Ostavke i otkazi u Vatikanu posle finansijskog skandala


Bivši šef vatikanske finansijske regulatorne službe Rene Brular
Bivši šef vatikanske finansijske regulatorne službe Rene Brular

Sporna investicija Vatikana u luksuznu zgradu u Londonu dovela je do nezabeleženih pretresa kancelarija službi Svete stolice. Mesec i po dana kasnije s položaja odlazi glavni finansijski regulator koji je trebalo da uvede red i transparentnost u finansije Vatikana.

Glavni finansijski regulator Vatikana Rene Brular (Rene Bruelhart) odlazi s položaja posle skandala s luksuznom nekretninom u Londonu koju je izvršno telo Vatikana kupilo pod sumnjivim okolnostima, dok Sveta stolice posle niza skandala iz prošlosti pokušava da uvede red i transparentnost u svoje finansije, pišu svetski mediji.

Odlazak finansijskog Džejmsa Bonda

Sveta stolica je ove nedelje saopštila da Brular, 47-godišnji švajcarski advokat nadležan za sprečavanje pranje novca i drugi finansijski kriminal, odlazi s položaja pošto mu nije obnovljen ugovor.

Šef Uprave za finansijske informacije (AIF), ukazuje Frans pres (Agence France-Presse), odlazi posle pokretanja istrage o transakcijama za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu. Zbog istrage su prošlog meseca suspendovani drugi čovek tog tela, Italijan Tomaso di Ruca (Tommaso Di Ruzza), kojeg je Brular snažno branio, i još četiri zaposlena.

Vatikanska policija je u okviru istrage početkom oktobra izvršila pretres kancelarija AIF-a i Državnog sekretarijata, glavnog birokratskog tela Svete stolice.

AIF je osnovao prethodni papa Benedikt Šesnaesti s ciljem da se unese transparentnost u poslovanje Instituta za verske poslove (IOR), koji se često naziva "Vatikanska banka" i koji je bio umešan u niz političkih i finansijskih skandala u poslednjih nekoliko decenije. Brular je na čelu te službe od 2012. godine.

Pre dolaska u Vatikan, Brular, kojem su mediji dali nadimak "Džejms Bond", bio je na čelu finansijskog obaveštajnog odeljenja u Lihtenštajnu, a pre toga je pomogao da se Iraku vrate sredstva koje je Sadam Husein odneo u inostranstvo. Bularov dolazak u Vatikan je, kako piše AFP, naišao na protivljenje stare garde u instituciji čuvenoj po tajnosti.

Vatikan je u ponedeljak saopštio da će ime Brularovog naslednika biti objavljeno po povratku pape Franje iz Azije 26. novembra.

Ostavka ili otkaz

Dok je Vatikan saopštio da šef finansijske regulatorne službe odlazi s položaja budući da mu nije obnovljen mandat, Brular je za Rojters (Reuters) rekao da je podneo ostavku, mada nije ulazio u detalje.

Odlazak Brulara usledio je posle, kako ističe Rojters, nezabeleženog policijskog pretresa kancelarija njegove organizacije i Državnog sekretarijata, glavnog administrativnog tela Rimokatoličke crkve koje je investiralo u manjinski ulog u zgradi u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Šef Sekretarijata, kardinal Pijetro Parolin (Pietro) priznao je prošlog meseca da posao s nekretninama nije bio transparentan i obećao je da će rasvetliti slučaj. Uprava AIF-a, koju je predvodio Brular, saopštila je da ta služba nije učinila ništa pogrešno kada je nadzirala investiciju u nekretnine.

Posle suspenzije direktora AIF-a Di Ruce, ostavku zbog curenja dokumenata povezanih s istragom o kupovini zgrade u londonskoj četvrti Čelsi, podneo je i Domeniko Đani (Domenico Gianni), dugogodišnji šef bezbednosti u Vatikanu i lični telohranitelj pape.

Vatikanski tužilac Đan Pjero Milano (Gian Piero Milano) razmatra moguće kriminalne prekršaje poput pronevere, zloupotrebe položaja, prevare i pranja novca povezanog s kupovinom nekretnine, rekli su za Rojters ljudi upoznati s istragom.

Član borda AIF-a Mark Odendal (Marc Odendall) podneo je ostavku navodeći kao razlog uklanjanje Brulara, ali i odluku međunarodnog konzorcijuma za finansijske informacije da suspenduje AIF iz svoje komunikacione mreže posle pretresa kancelarije vatikanske uprave, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Odendal je za AP rekao da AIF ne može da prima i razmenjuje informacije zbog odluke Egmonta koji okuplja agencije 130 zemalja. "Nema smisla ostati u bordu prazne školjke", objasnio je on.

AIF je i dalje član Egmonta, ali je suspendovan iz mreže za razmenu poverljivih informacija za globalnu borbu protiv pranja novca. Tokom pretresa kancelarija AIF-a, vatikanska policija je zaplenila dokumente, što je izazvalo uzbunu u međunarodnom telu čije će članice, ocenjuje AP, sada biti manje spremne da dele s vatikanskom službom svoje informacije iz straha da bi mogle doći u ruke vatikanske policije.

Luksuzna zgrada u Čelsiju

Razlog za policijski upad u AIF, ističe AP, nije jasan. Prema nalogu za pretres, tužioci su naveli samo da postupci AIF-a u vezi s zgradom u Londonu "nisu jasni" i okrivili njenog direktora Di Rucu da je bio u kontaktu s londonskom pravnom firmom koja je bila uključena u dogovor.

Veći deo naloga za pretres se tiče Sekretarijata, koji je 2012. uložio 150 miliona era u luksuznu zgradu u Čelsiju, ali se ispostavilo da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila vrednost usled Bregzita, dok su posrednici uzimali milione od Vatikana u naknadama. Sekretarijat je 2018. odlučio da potpuno kupi zgradu i isplati ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke.

Direktor Vatikanske banke, blizak papi Franji i kancelarija generalnog revizora podigli su uzbunu kod tužioca upozoravajući da otkup deluje sumnjivo, što je dovelo do pretresa.

Na kraju, ističe AP, pretres više deluje kao rezultat internih sukoba – između Vatikanske banke s jedne strane i Sekretarijata i AIF-a s druge strane – oko znatne finansijske imovine Sekretarijata, koja je izvan računa Vatikana.

Vatikan je posle pretresa kancelarija AIF-a saopštio da je akcija policije povezana sa sumnjivim finansijskim transakcijama, a kasnije se, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times) pojavila informacija da se vodi istraga investicije Sekretarijata u investicioni fond iz Luksemburga.

Taj fond je 2014. deo novca iskoristio da proda Sekretarijatu udeo u zgradi u Čelsiju koju je već posedovao menadžer fonda. On je kupio zgradu u Londonu 2012. i onda je po znatno većoj ceni prodao vatikanskom Državnom sekretarijatu, navodi Fajnenšl tajms.

Bivši glavni revizor u Vatikanu Libero Milone, koji je podneo ostavku 2017, rekao je prošlog meseca za Fajnenšl tajms da Sekretarijat ima velike količine novca na računima u švajcarskim bankama koje nisu u zvaničnim finansijskim knjigama Vatikana.

Milone je rekao da mu je, kada je kao glavni revizor tražio dodatne informacije o tim računima, rečeno da će morati da podnese ostavku.

Posledice skandala

Papa je smenio najvišeg finansijskog regulatora Vatikana dok se zakuvava finansijski skandal oko investicija u londonske nekretnine, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Odlazak Brulara, ocenjuje njujorški list, produžava previranja u Vatikanu koji su već ugrozila poverenje finansijskih regulatora širom sveta u razmenu informacija s AIF-om u okviru koordinisanja borbe protiv pranja novca, finansiranja terorizma, poreskih utaja i drugog finansijskog kriminala.

AIF je osnovan 2010. kako bi se Vatikanska banka povinovala međunarodnim standardima u borbi protiv finansijskog kriminala, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da je pod Brularovim nadzorom od 2012. godine banka zatvorila hiljade računa, u nekim slučajevima zato što profili klijenata nisu odgovarali iskazanoj misiji banke da služi "verskim poslovima".

Agencija Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca Manival (Moneyval) hvalila je Vatikan za napore po pitanju finansijske transparentnosti, dok su organizacije za finansijski nadzor smatrale AIF svetlom tačkom u pokušaju Vatikana da reformiše svoje finansije, ali nagli odlazak dva visoka zvaničnika – Brulara i Di Ruca – dovodi u pitanje uspeh reformskog programa papa Franje, koji je, kako navodi Volstrit džurnal, izabran 2013. posle slučajeva navodne korupcije i nekompetencije u Vatikanu.

Agencija Manival bi sledeće godine trebalo da sprovede procenu u Vatikanu i zasad, ocenjuje Volstrit džurnal, nije jasno kako će odlazak Brulara uticati na proces, ali će komešanje na vrhu AIF-a verovatno zabrinuti zvaničnike tela Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG