Dostupni linkovi

Rusija i Turska odbacile promenu stava SAD o jevrejskim naseljima


Rusija i Turska odbacile su danas najavu SAD da neće više smatrati nelegalnim jevrejska naselja na palestinskim teritorijama.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da odnos prema naseljima kao nelegalnim nije delovao, što je Izrael pozdravio, a Palestinci negodovali.

Takva odluka suprotstavlja SAD rezolucijama Saveta bezbednosti UN i većem delu međunarodne zajednice, uključujući arapski svet i Rusiju.

"Ruski stav o tom pitanju ostaje nepromenjen", rekao je zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Rusije novinskoj agenciji TASS.

Danas je to ministarstvo ocenilo da će promena američkog stava podriti mirovne napore između Izraela i Palestinaca, upozorivši da će se regionalna napetost povećati zbog stava SAD, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu napisao je na Tviteru da takva objava "ne bi trebalo da bude punovažna po međunarodnom pravu".

"Ni jedna zemlja nije iznad međunarodnog prava", rekao je on.

Pompeo je najavio da SAD neće zapravo smatrati naselja legalnim već da će umesto toga presudu prepustiti izraelskim sudovima.

Evropska unija je sinoć osudila potez SAD, rekavši da se njen stav o naseljima nije izmenio.

Najviši sud EU je prošle sedmice presudio da zemlje tog bloka moraju posebno označavati proizvode iz jevrejskih naselja na etiketama.

Arapska liga je danas kritikovala odluku SAD, označivši je "izuzetno štetnim razvojem" događaja.

I Egipat i Jordan, jedine dve arapske zemlje koje su potpisale mirovne sporazume s Izraelom, oštro su kritikovale promenu politike SAD, a jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je upozorio na "opasne posledice".

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki je objavio saopštenje u kojem je navedeno da "država Palestina najoštrije osuđuje nezakonitu poziciju o nelegalnim naseljima Izraela na okupiranoj teritoriji države Palestine koju je objavio državni sekretar Majk Pompeo".

Kako je ocenjeno, taj stav "krši međunarodno pravo, decenijama dug međunarodni konsenzus o tom pitanju" i odluke Međunarodnog suda pravde i rezolucije UN, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN, između ostalog.

XS
SM
MD
LG