Dostupni linkovi

'Upozorenje' anonimnog autora kao zakašnjela studija o Trampu


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump)
Američki predsjednik Donald Tramp (Trump)

Donald Tramp (Trump) je prijetnja Americi - poruka je knjige 'Upozorenje', koju je napisao anonimni autor opisan kao "visoki zvaničnik Trampove administracije", koja je u prodaji od utorka, 19. novembra.

Knjiga 'Upozorenje' anonimnog autora, koji se predstavlja kao "visoki zvaničnik" Trampove administracije donosi uznemirujuće, ali ne i iznenađujuće detalje koji predstavljaju šefa Bijele kuće kao nestručnog i nedoraslog funkciji predsjednika, dok su kritike usredotočene na činjenicu da je autor odlučio ostati neimenovan što ukazuje na upitnu vjerodostojnost iznesenih tvrdnji koje su u Bijeloj kući okarakterisane kao laž i fikcija.

Okrutan, nestručan i opasan

U knjizi 'Upozorenje', anonimni autor predstavljen kao "visoki zvaničnik u Trampovoj administraciji" opisuje američkog predsjednika kao okrutnog, nestručnog i opasnog po naciju, ističe Vašington post (The Washington Post).

Autor - koji je prvi put privukao pažnju 2018. godine kao neidentifikovani pisac komentara objavljenog u Njujork tajmsu (The New York Times) - opisuje kako Tramp ide od jedne samoranjavajuće krize do druge "poput dvanaestogodišnjaka u kuli za kontrolu vazdušnog saobraćaja gurajući tastere vlasti neselektivno, ravnodušno i ljutito".

Knjiga od 259 stranica je studija o Trampovom neprilagođenom karakteru, od njegovog morala do njegove intelektualne oštrine, za koju autor tvrdi da se temelji na njegovim opažanjima i iskustvima. Autor naglašava da mnogi drugi sadašnji i bivši zvaničnici administracije dijele ista stajališta, te da su već razmatrali opciju masovnog podnošenja ostavke kako bi podigli javnu uzbunu zbog ponašanja predsjednika, ali su odustali od ideje kako ne bi destabilizovali ionako nestabilnu vladu.

U trenutku kada je niz imenovanih političkih službenika svjedočilo pred Kongresom o Trampovom ponašanju u sklopu istrage Predstavničkog doma u postupku opoziva, ističe Vašington post, autor knjige brani svoju odluku da ostane anoniman, tvrdeći da ovdje nije riječ o njemu.

"Nisam kvalifikovan za dijagnozu predsjednikove mentalne oštrine", piše autor. "Sve što vam mogu reći je da je normalnim ljudima koji provode određeno vrijeme sa Donaldom Trampom neugodno zbog onoga čemu svjedoče. On se spotakne, gnuša, zbunjuje se, lako se iritira i ima problema sa sintetiziranjem informacija, ne povremeno nego redovno. Oni koji bi tvrdili drugačije lažu sebe ili zemlju."

'Upozorenje' po dobro utabanom tlu

'Upozorenje' u velikoj mjeri gazi po dobro utabanom tlu jer je tri godine nakon mandata Donalda Trampa javnost svjesna da on nije ni stabilan niti genijalac. Iako je zabilježila rekordnu pretprodaju, knjiga - kao djelo navodnog insajdera - osvjetljava premalo, ocjenjuje Gardijan (The Guardian).

Iako knjiga iznosi određene uznemirujuće detalje poput slučaja u kojem je Tramp navodno predložio da se svi nedokumentovani imigranti klasifikuju kao "neprijateljski borci" i da se poput zarobljenih pripadnika Al-Kaide smjeste u američki zatvorski logor u zaljevu Gvantanamo, na Kubi – to nije nešto što je iznenađujuće, ističe list.

'Upozorenje' se objavljuje usred javnih rasprava o postupku opoziva. Iako autor ne favorizuje impičment, knjiga stoji kako bi dodala ulje na vatru. Centralni principi republikanske odbrane Trampa su njegova nesposobnost i to da su ga u slučaju Ukrajine njegovi podređeni spasili od njega. U određenom smislu, knjiga pojačava taj slučaj, ocjenjuje Gardijan ističući da 'Upozorenju' nedostaje ozbiljno ispitivanje kako je Amerika došla do ove tačke.

Ne otkriva ništa novo

'Upozorenje' je knjiga za široku masu, kako to anonimni autor ističe, samo ukoliko je čitalac neodlučni glasač koji posljednje tri godine živi u pećini i neodoljivo je dirnut Ruzveltovim ili Ciceronovim citatima koje autor često navodi, ocjenjuje Njujork tajms.

Isti službenik koji je 2018. godine napisao komentar u rubrici 'Mišljenja' o odupiranju uposlenika administracije predsjednikovim "pogrešnim impulsima" u novoj knjizi tvrdi da predsjednikov ugovor ne treba obnavljati, obraćajući se onima kojima je potrebno da shvate da bi izbor Trampa u drugi mandat bio katastrofa, ukazuje Njujork tajms.

Anonimni autor 'Upozorenja' u opisima namjerno uskraćuje detalje radi zaštite sopstvenog identiteta, ističe list dodajući da zbog neuspjeha administracije on štapić odgovornosti prebacuje "glasačima i njihovim izabranim predstavnicima" - samo što je sada, ocjenjuje list, štapić upaljena palica dinamita.

Čini se da autor pomalo zakašnjelo prepoznaje da je rano predsjedničko vrijeme Trampa o nadigravanju teorija zavjere i njegovim hvalospjevima oko hvatanja ženskih genitalija možda predstavljalo svojevrsno upozorenje.

Bio je to vjerodostojan dokaz da se Tramp možda neće nekom čarolijom pretvoriti u dostojanstvenog državnika što je "anonimus" očajnički želio, zaključuje Njujork tajms.

Upozorenja na Trampove moguće reakcije

Anonimni zvaničnik koji je napisao oštru kritiku Donaldu Trampu sugerše da bi predsjednik mogao odbiti da napusti funkciju, čak i ako bude osuđen na saslušanju o impičmentu ili tijesno poražen na izborima 2020., ukazuje Ju- Es-Ej tudej (USA Today).

Autor tvrdi da Tramp priprema svoje sljedbenike da vide ishod kao "puč" koji bi mogao opravdati eventualni otpor. "Neće izaći tiho - niti lako", napisao je anonimni autor knjige 'Upozorenje'.

"Zato na mnoge korake sugeriše da su "državni udari" u toku, a "građanski rat" u pripremi. Već gradi narativ za svoje sljedbenike – narativ koji bi se mogao završiti tragično.", piše anonimni autor.

Dok se u Predstavničkom domu odvijaju javna saslušanja u vezi s mogućim opozivom, knjiga također kaže da je Tramp prije više od godinu dana naredio pomoćnicima da poduzmu "namjernu i koordinisanu kampanju" kako bi opstruisali istragu o impičmentu i druge istrage u Kongresu.

Kako su se približili kongresni izbori 2018., kaže se u knjizi, advokatska kancelarija Bijele kuće počela je izrađivati "plan za slučaj vanrednih situacija" za zaštitu administracije ukoliko demokrate dobiju kontrolu nad Kongresom i s tim mogućnost pokretanja istraga i izdavanja sudskih poziva. Angažovani su novi pravnici i obnovljeni su interni postupci kao način kojim administracija odbija udovoljiti zahtjevima Kongresa, piše autor.

Autor kaže da predviđena publika za 'Upozorenje' nije ona koja pomno prati politiku, već oni koji to ne čine, posebno glasači iz cijele države koji su 2016. godine bili privučeni Trumpovim obećanjima da će uzdrmati establišment.

Hit knjiga

Knjiga 'Upozorenje' je već u pretprodaji bila pun pogodak, a znatiželja o tome ko je anonimni visoki dužnosnik - i radi li on ili ona još uvijek za Trampa - zasigurno je pomogla da interes bude veći, ocjenjuje američka televizijska kuća CNN.

Od prošlog mjeseca kada je najavljena, knjiga je bila na ili blizu vrha Amazonove prodajne liste. Izdavačka kuća Tvelv (Twelve) je navela da je prije objavljivanja 'Upozorenje' rušilo rekorde.

Izdavači najavljuju tiraž od 500.000 primjeraka što je, kako ističu, ogromno za političku knjigu. Istakli su da će pored engleskog, knjiga biti objavljena na francuskom, njemačkom, bugarskom, litvanskom, holandskom i arapskom jeziku.

Reagujući na prve informacije procurjele iz knjige, koje Trampa prikazuju kao nesposobnog i sociopatu, Bijela kuća napala je autora navodeći da su iznesene tvrdnje laž i da je anonimni autor kukavica.

Rane kritike knjige fokusirane su na činjenicu da su u prošlosti mnogi drugi iznosili slične optužbe protiv Trumpa, te činjenicu da je autor do sada odlučio da ostane neimenovan, ističe CNN.

Nagađanja o autoru

Objavljeni isječci iz 'Upozorenja' sadrže eksplozivne anegdote iz Bijele kuće ali i podstiču nagađanja o tome ko je član Trampovog tima koji je rasuo tajne i profitirao od kritike prema Trampu, piše Biznis insajder (The Business Insider).

Nakon što je u septembru 2018. napisao anonimni komentar, napadajući Trampovu "nemoralnost" i potvrđujući da autor i ostali visoki zvaničnici rade "na tome da osujete dijelove njegove agende i njegovih najgorih sklonosti", svi visoki članovi Trampove uprave su javno negirali da su napisali tekst, podsjeća Biznis insajder.

No, u anonimnom komentaru postoji dosta tragova o tome kakav je tip osobe u Trampovoj Bijeloj kući to napisao. Tekst naglašava da autor snažno vjeruje u tradicionalna republikanska načela poput "efikasne deregulacije, istorijske porezne reforme, snažnije vojske i još mnogo toga" i da se zalaže za tradicionalne republikanske vrijednosti koje su godinama isticali vrhunski političari stranke, za koje autor više ne vjeruje da potiču iz Ovalnog ureda.

Sadržaj u izdanju Tajmsa temeljito je seciran i mogao bi ukazati na brojne republikance pod Trampom. Slijepa nagađanja djelatnika Tajmsa uključivali su u to vrijeme potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence), tadašnjeg savjetnika Bijele kuće, Dona Mekgana (McGahn) i tadašnjeg sekretara obrane Džima Matisa (Jim Mattis).

Naravno, dva posljednja više nisu u Bijeloj kući, a Pens je svoje ime, zajedno sa svim svojim zaposlenicima, dodao na popis službenika koji negiraju autorstvo i navode teksta.

Biznis insajder navodi i druga imena, ističući kako su sve sumnje nepotvrđene. No, zaključuje portal, kako republikanci, jedan po jedan bježe iz Bijele kuće, u Trampovoj Bijeloj kući ne ostaje previše tradicionalista koji zvone alarmom anonimnog autora.

XS
SM
MD
LG