Dostupni linkovi

Hiljade građana u Vukovaru odale počast žrtvama


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Više desetina hiljada građana, zajedno s državnim vrhom Hrvatske, učestvovalo je u ponedeljak u Vukovaru na obeležavanju 28. godišnjica pada tog hrvatskog grada u koji su posle tromesečne opsade ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

I ove godine obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve 1991. godine odvija se pod sloganom "Vukovar – mesto posebnog pijeteta".

Okupljanje je počelo u krugu vukovarske bolnice odakle su okupljeni prevođeni hrvatskim ratnim veteranima i članovima porodica poginulih i nestalih u koloni sećanja prošli centralnim gradskim ulicama do 5, 5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrrtava Domovinskog rata, gde su položeni venci.

Kulturom sećanja protiv kulture zaborava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:39 0:00
Direktan link


U koloni su bili i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, kao i brojni hrvatski ministri. Posle mise, države delegacije položile su vence i kod spomen-obeležja na mestu masovne grobnice na Ovčari, preneli su hrvatski mediji.

Počast stradalima u ratu 90-tih 17. novembra su u Vukovaru odali i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik te stranke u Saboru Milorad Pupovac. Oni su venac položili u Dunav kod Veslačkog kluba i na spomen-obeležje na Ovčari.

Sabor Hrvatske nedavno je odlučio da će se od iduće godine 18. novembar obeležavati kao Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i da će biti neradni dan.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, 87 dana bio pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Prema zvaničnim hrvatskim podacima, tokom tromesečne opsade stradalo je 2.700 hrvatskih branitelja i civila, a ranjeno njih više od 2.500.

Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je proterano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Još oko 300 osoba vodi se kao nestalo.

Dnevno je na ovaj grad padalo oko 7.000 granata, usled čega je gotovo 90 odsto objekata u gradu uništeno.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.

XS
SM
MD
LG