Dostupni linkovi

Broj pretplatnika mobilne mreže premašio broj stanovnika u BiH


Broj korisnika telefonskih usluga mobilne mreže u Bosni i Hercegovini (BiH) u drugom kvartalu 2019. godine iznosio je 3.585.604, saopštila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

U odnosu na drugi kvartal 2018. broj korisnika telefonskih usluga mobilne mreže porastao je za 8,6 posto.

Broj pretplatnika mobilne mreže u Bosni i Hercegovini ovim je premašio broj stanovnika kojih je u BiH prema posljednjem popisu bilo 3.531.159.

Rast korisnika mobilne telefonije je pozitivan trend, a razloga za to je više, kaže portparolka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Jovana Čolić.

“Prije svega ovom rastu doprinosi smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji. RAK je prije tri godine preduzela smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, a podsjećamo da su smanjene cijene i u roomignu nakon što je potpisan sporazum zemalja Zapadnog Balkana. Jedan od glavnih razloga svakako jesu globalne promijene digitalne transformacije cjelokupnog društva koje se naravno odražavaju i na BiH”, kaže Čolić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iako je broj korisnika mobilne telefonije u odnosu na isti period prošle godine povećan za skoro 285 hiljada, to nije uticalo na ukupni odlazni saobraćaj operatera mobilne telefonije koji je ostao na nivou od 570 miliona minuta.

Broj poslanih SMS poruka u odnosu na 2018. godinu u drugom kvartalu 2019. manji je za 10,9 posto, dok je broj poslanik MMS poruka veći za 24,2 posto.

Ukupni prihod mobilnih operatora i servis provajdera u mobilnim komunikacijama na kraju prošle godine prema podacima RAK-a iznosio je nešto više od 276.5 miliona eura.

XS
SM
MD
LG