Dostupni linkovi

Hitna sjednica Parlamenta BiH zakazana za 20. novembar


Zgrade Vijeća ministara BiH i Paralmentarne skupštine BiH

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) zakazana je za srijedu, 20. novembar. Na dnevnom redu biće samo jedna tačka - zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ppredlagačic su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović i Dragan Mektić, te Branislav Borenović i Mira Pekić, iz redova Partije demokratskog progresa (PDP).

Radiju Slobodna Evropa je prethodno potvrđeno da je u pisarnicu Parlamenta Bosne i Hercegovine stigao poziv za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je potpisalo 18 poslanika i to iz: Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naše stranke i Nezavisnog bloka, kao i poslanici Mirsad Kukić, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Oni traže da se raspravlja o Izmjenama poslovnika o radu u kojima se predlaže da, ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o imenovanju članova Komisija ovog doma, dom odlučuje o članstvu u Komisijama prema članu 30 ovog poslovnika, a na prijedlog Kolegija Doma.

Zakon predviđa da se sjednica treba održati u roku od tri dana od dostavljenog zahtjeva.

Kolegij oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine 14.novembra nije postigao dogovor o zakazivanju sjednica ove dvije zakonodavne institucije u BIH.

Kako je tada novinarima izjavio Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, rad parlamenta nije deblokiran i ne zna se kada će biti zakazane sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

Parlament BiH je, poslije prošlogodišnjih oktobarskih izbora, održao samo jednu sjednicu, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uslovljava deblokadu rada parlamenta ulaskom te stranke u Vijeće ministara BiH.

Dogovor o novom Vijeću ministara BiH nije postignut, jer se kao kamen spoticanja pojavio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, čije usvajanje traže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik naglasio da on nikada neće podržati usvajanje ANP-a niti uazak BiH u NATO.

XS
SM
MD
LG