Dostupni linkovi

NDNV: Institucije da zaustave tabloide u linču novinara N1


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo kampanju protiv novinara i saradnika televizije N1 i pozvalo nadležne institucije da konačno reaguju na napade.

"Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o jednoj normalnoj pojavi u društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko", saopštio je u nedelju NDNV.

Ovo udruženje izrazilo je duboku zabrinutost zbog "blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti".

"Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice", poručio je NDNV.

U saopštenju se dodaje da postoji velika zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja, zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima.

"Tabloidi su, uz očigledno odobrenje vlasti preuzeli nadležnosti pravosuđa. Pozivamo građane, pravosuđe i policiju da hitno povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države. Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice, posledice će biti nesagledive", stoji u saopštenju.

Dodaje se da u demokratskom poretku institucije treba da rade u interesu građana, pa ih je NDNV pozivao da "konačno opravdaju sopstveno postojanje i reaguju".

"NDNV podseća da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca. Zato pozivamo zajednicu da se suprotstavi govoru mržnje i verbalnom nasilju", stoji u saopštenju.

Kako se navodi na sajtu N1, konferenciju za novinare tokom Vučićevog obilaska projekta „Beograd na vodi“, na kojem je novinar te televizije predsedniku Srbije postavio pitanja u vezi sa aferom "Krušik", tabloidi pokušavaju da povežu sa time da je Vučić nakon toga bio na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) zbog kardiovaskularnih problema.

N1 dodaje da je od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.

XS
SM
MD
LG