Dostupni linkovi

Najmanje 10 žrtava u eksploziji na severu Sirije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je u bombaškom napadu sirijskih kurdskih boraca poginulo 10 osoba, a ranjeno više od 15 ljudi u severnom sirijskom pograničnom gradu Al-Babu, koje su turske snage zauzele u ofanzivi 2016. godine, prenosi Rojters.

Turska državna novinska agencija Anadolija saopštila je da je u napadu poginulo 18, a ranjeno najmanje 30 osoba. Dodaje se da je oštećeno i nekoliko automobila i zgrada u blizini mesta eksplozije.

Turska i njeni sirijski pobunjenički saveznici do sada su sproveli tri odvojene ofanzive na severu Sirije protiv takozvane Islamske države i kurdske milicije, Narodne zaštitne jedinice (IPG) zauzevši područja uz njenu granicu. Oni su pokrenuli još jednu ofanzivu protiv kurdske milicije na severoistoku Sirije prošlog meseca.

Ankara posmatra IPG, glavnu komponentu Sirijskih demokratskih snaga, podržanih od SAD-a, kao terorističku grupu povezanu sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je izvela višedecenijsku pobunu u Turskoj.

Poslednju tursku ofanzivu najoštrije su osudili zapadni saveznici Ankare, koji su rekli da napad može ometati borbu protiv „Islamske države“ u Siriji. Turska je odbacila zabrinutosti rekavši da će nastaviti borbu protiv "Islamske države".

XS
SM
MD
LG