Dostupni linkovi

Trampov saradnik Roger Stone osuđen za laganje pred Kongresom


Roger Stone
Roger Stone

Dugogodišnji saradnik predsednika SAD Donalda Trampa Roger Stone, proglašen je u petak krivim za opstrukciju kongresne istrage o uplitanju Rusije u izbore 2016. godine u, kako su tužioci rekli, naporima da zaštiti predsednika Trampa, javlja Njujork tajms.

Stone je proglašen krivim po svih sedam tačaka optužnice koje je pokrenulo Ministarstvo pravde - pet tačaka za laganje pred Kongresom, jednom zbog zloupotrebe svedoka i opstrukciji postupka Kongresnog odbora, navodi CNN.

Ova presuda doneta je na suđenju proizašlom iz istrage bivšeg specijalnog branioca Roberta Muellera, a Stone (67) bio je jedan od nekolicine bivših Trampovih pomagača koji su optuženi u toj istrazi i jedan od dvojice koji se nisu izjasnili krivim, već su išli na suđenje, prenosi Rojters.

Drugi je, kako podseća ova britanska agencija, bivši predsednik Trampove kampanje Paul Manafort, koga je porota prošle godine u Virginiji osudila zbog poreza i bankarskih prevara i sada je u zatvoru.

Na presudu je reagovao predsednik Tramp koji je na tviteru napisao da „sada osuđuju Stonea za laganje i žele da ga zatvore na mnogo godina", napisao je Tramp postavivši i pitanje da li su lagali i Hilari Klinton i mnogi drugi koje je nabrojao u nastavku tvita. Tramp je u narednom tvitu izneo i ocenu da su u pitanju "dvostruki standardi".

Kao datum izricanja kazne određen je 6. februar naredne godine, a Stone se suočava sa potencijalom dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

XS
SM
MD
LG