Dostupni linkovi

Bolivija: Privremena vlada i Moralesova stranka postigli sporazum


Jeanine Anez proglasila se privremenom predsjednicom Bolivije
Jeanine Anez proglasila se privremenom predsjednicom Bolivije

Bolivijska privremena vlada i zastupnici stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum kasno u četvrtak o održavanju novih izbora, što bi moglo pomoći u rješavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na kasnovečernjoj sjednici bolivijskog Senata, predsjednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon sedmica protesta i nasilja koji su doveli do toga da ljevičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku u nedjelju.

"Danas je historijski dan jer smo uspjeli postići dogovor između opozicije i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je prije moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i prije svega odbranili demokratiju", rekla je Monica Eva Copa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti, suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristalicama, da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim grupama u zemlji.

"Oslobodimo se sukoba, radikalnih položaja. Ono što naša zemlja trenutno traži je mir", rekla je. Monica Eva Copa Murga, prenosi Reuters.

Privremena predsjednica Bolivije Jeanine Anez, koja je u utorak preuzela dužnost, ranije je nagovijestila da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Rekla je, međutim, da sam Morales neće biti dobrodošao kao kandidat.

Anez (52) pokušava voditi podijeljenu Boliviju koja je pretrpjela proteste nakon izbora 20. oktobra, kada je pobijedio Morales, ali narušene brojnim optužbama za izbornu prevaru.

Ljevičar Morales podnio je ostavku nakon što je revizija utvrdila izborne nepravilnosti, a vojska mu je otkazala podršku i pozvala ga da odstupi s mjesta predsjednika kako bi pomogao uspostaviti mir.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG