Dostupni linkovi

Vrhovni sud odlučio da su glasovi iz Srbije neregularni


Kosovski izbori, ilustrativna fotografija
Kosovski izbori, ilustrativna fotografija

Vrhovni sud Kosova odbacio je danas žalbe pokreta Samoopredeljenje i Progresivne demokratske stranke (PDS) Nenada Rašića i naložio da više od 3.000 glasova koji su poštom stigli iz centralne Srbije, bude odbačeno kao neregularno, prenosi agencija Beta.

Isključivanjem glasova iz centralne Srbije iz konačnog rezultata izbora, u novi saziv Skupštine Kosova mogla bi ući koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse za novo Kosovo i Partije pravde, kojoj bi pripalo šest poslaničkih mandata.

Veće Vrhovnog suda suda Kosova, kojim je predsedavao sudija Erdogan Hadžibećiri, je odbilo sve žalbe i potvrdilo je odluku Izbornog panela za predstavke i žalbe kojom je naloženo Centralnoj izbornoj komisiji da iz konačnih rezultata isključe glasovi koji su došli poštom iz Srbije.

„Vrhovni sud je u zakonskom roku razmotrio i odlučio o svim žalbama koje su podneli poslanici i politički subjekti. Vrhovni sud je primio sedam žalbi poslanika", navodi se u saopštenju. Odbijene su žalbe poslanika Demokratskog saveza Kosova, Demokratske turske partije Kosova, Egipatske liberalne stranke, dve žalbe poslanika Samoopredeljenje, kao i ona poslanika Demokratske stranke Aškalija, dok je žalba poslanika PDS odbačena je kao neprihvatljiva, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, očekuje se da prebrojavanje glasova sa 1.472 glasačka mesta koje je počelo juče posle podne, bude okončano za tri nedelje.

XS
SM
MD
LG