Dostupni linkovi

Pelosi tvrdi da je Trump priznao mito


Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak da je američki predsjednik Donald Trump priznao primanje mita u skandalu sa Ukrajinom zbog kojeg se trenutno sprovodi istraga o njegovom mogućem opozivu.

Pelosi koja je 24. septembra pokrenula istragu u Kongresu o tome da li je američki predsjednik tražio tokom telefonskog razgovora 25. jula, od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pomoć pri istrazi njegovog političkog rivala, obratila se dan nakon što su počela prva javna svjedočenja u ovom slučaju.

Demokrate također tvrde da je Trumpova administracija uskratila gotovo 400 miliona američke pomoći Ukrajini u cilju vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrenu istragu o Joe Bidenu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu.

"Mito je pružanje ili uskraćivanje vojne pomoći u zamjenu za javno saopštenje o lažnoj istrazi o izborima. To je mito", rekla je Pelosi na konferenciji za medije. "To je predsjednik priznao i kaže da je savršeno. Ja kažem da je savršeno pogrešno. To je mito."

Trump je rekao da nije učinio ništa loše te je svoj telefonski razgovor sa Zelenskim nazvao "savršenim".

Američki ustav kaže da krivična djela koja bi mogla dovesti do opoziva uključuju "izdaju, primanje mita ili druge visoke zločine i prekršaje", a demokrate su počele koristiti riječi podmićivanja ili pokušaja podmićivanja u raspravi o Trumpovim postupcima, piše Reuters.

U svom uvodnom izlaganju u srijedu, predsjednik Odbora za obavještajnu službu Doma Adam Schiff rekao je da će Dom možda pronaći da je Trump pokušao "potkupiti saveznika" kako bi proveo istragu koja bi pomogla njegovoj predizbornoj kampanji time što je uskraćivao sastanke u Bijeloj kući ili uskraćivanjem vojne pomoći.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG