Dostupni linkovi

Na ovogodišnjem Interliberu broj izlagača za petinu veći no ranije


Interliber Festival in Zagreb
Interliber Festival in Zagreb

Najveća izdavačko-knjižarska manifestacija u Hrvatskoj, sajam knjiga Interliber okupio je ove godine preko 380 izlagača iz 13 država. Rijeka posjetitelja koja od ponedjeljka dolazi u tri sajamska paviljona i Kongresni centar potvrđuje očekivanja da će ovogodišnji Interliber dostići i prestići očekivanih 130.000 posjetitelja.

Na ovogodišnjem Interliberu, 42. po redu, predstavljaju se uz hrvatske nakladnike, i nakladnici iz još 14 zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U programu ovogodišnjeg sajma niz je predstavljanja knjiga, gostovanja autora, stručnih skupova i okruglih stolova, a kao posebna poslastica najavljuje se dolazak jednog od najpoznatijih svjetskih nogometaša Luke Modrića u nedjelju 17. studenoga u 14.30 sati, gdje će na pozornici u Paviljonu 6 predstaviti svoju autobiografiju "Luka Modrić - Moja igra", nakon čega će potpisivati knjige.

Ove je godine novi segment Interlibera „Znanje i učenje“, unutar kojeg će biti održani Sajam hrvatskog obrazovanja, Sajam svjetskog obrazovanja (World Education Fair) i konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska. Predstavit će se 50 izlagača iz Hrvatske i 11 zemalja svijeta - ugledne osnovne i srednje škole, visoka učilišta, kvalitetni jezični tečajevi i programi pomoći pri učenju, a poslovni ljudi moći će se informirati o edukacijama, treninzima, obukama za osobno usavršavanje.

Ukupni broj izlagača veći je gotovo za petinu nego godinu ranije, a i broj izlagača iz susjednih zemalja veći je nego prijašnjih godina, u prvom redu zahvaljujući organiziranom nastupu desetak izdavačkih kuća iz Bosne i Hercegovine organiziranih u Zajednicu izdavača i nakladnika u BiH.

„Želimo povećati našu prisutnost na policama hrvatskih knjižara, ali i biblioteka,“ kazao je za RSE Dragan Marković iz Zajednice. Prisutne su i skopska Ikona, drugu godinu za redom izlaže i Nova knjiga iz Podgorice, a u beogradskoj Laguni, koja je također drugu godinu za redom u Zagrebu tvrde da su dosadašnji utisci – kako je za RSE kazala Tanja Vučković iz Lagune – „izuzetno pozitivni.“

Ona kaže da posjetitelji na štandu Lagune najviše traže knjige srpskih autora - Dragana Velikića, Svetislava Basare, Ljubice Arsić, Igora Marojevića, Mirjane Bobić Mojsilović, Jovice Aćina i drugih.

I ove je godine Interliber otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se među ostalim pohvalio da je u tri godine mandata njegove vlade proračun za kulturu udvostručen - sa 0,56 posto na 1 posto ukupnog proračuna u 2019. godini. On je dodao i da su najozbiljnije posljedice krize u izdavaštvu i knjižarstvu uspješno sanirane. Međutim, neki izdavači ne vide neke posljedice od udvostručenja novca za kulturu.

„Moram priznati da mi je to nova informacija. Ne vidim da se tu nešto drastično promijenilo. Mislim da se neki generalni iznosi za ovo područje kojem se mi bavimo nisu bitno promijenili,“ kazao je za RSE glavni urednik renomirane zagrebačke izdavačke kuće Meandar Branko Čegec.

Interliber je otvoren 12. studenog, a zatvara se u nedjelju 17. studenog. Posjetitelje čekaju prigodni popusti i do 90 posto, a onima izvan Zagreba Hrvatske željeznice za posjet sajmu odobravaju 40 posto popusta na cijenu vozne karte.

U isto vrijeme se na Zagrebačkom velesajmu odvija i drugi specijalizirani sajam – najveći gaming sajam u ovom dijelu Europe, Reboot Infogamer.

XS
SM
MD
LG