Dostupni linkovi

MH17: Istražitelji tvrde da telefonski snimci otkrivaju ruske političke veze


Ruševine aviona oborenog 17. jula 2014.
Ruševine aviona oborenog 17. jula 2014.

Holandski istražitelji su u četvrtak objavili niz telefonskih presretanja za koje su rekli da otkrivaju uticaj Moskve na proruske pobunjenike optužene za obustavljanje leta MH17 Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine prije pet godina.

Informacije iz telefonskih poziva uključuju i snimle ruskih vojnih komandira koji razgovaraju sa borcima separatista kao i zvaničnicima Kremlja.

Objava posljednjeg niza informacija predstavlja napor holandskog tima da pronađe nove svjedoke u slučaju rušenja aviona.

Avion sa letom MH17 oboren je 17. jula 2014. godine iznad teritorije koju su držali proruski separatisti na istoku Ukrajine. Avion je letio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Zajednički istražni tim saopštio je kako raketa koja je pogodila avion potiče iz ruske vojne baze Kursk, nedaleko od ukrajinske granice. Istražni tim je u junu optužio trojicu Rusa i jednog Ukrajinca za 298 ubojstava.

Istražitelji su u četvrtak rekli da su proruski pobunjenici u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DPR), koji su navodno ispalili projektil, bili u mnogo bližem kontaktu s vlastima u Moskvi nego što se ranije pretpostavljalo.

"Nedavna analiza izjava svjedoka i drugih informacija pokazala je da je ruski utjecaj na područje Donjecka nadišao vojnu podršku i da se veze između ruskih dužnosnika i separatista mnogo bliže", saopštili su istražitelji.

Niz informacija iz telefonskih poziva objavljen je na stranici istrage.

"Ovi telefonski brojevi su korišteni na dnevnoj bazi kako bi se raspravljalo o administrativnim, finansijskim i vojnim pitanjima u Donjecku", navode iz istrage.

U saopštenju istražitelja navodi se ime Sergeja Aksjonova, samoproglašenog vođe aneksiranog Krima, te Vladislava Surkova višeg pomoćnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Holandski istražni tim ranije je imenovao Ruse Sergeja Dubinskog, Olega Pulatova i Igora Girkina, te Ukrajinca Leonida Haračenka kao osumnjičene za rušenje aviona.

Četvorica optuženih suočit će se sa suđenjem u odsustvu koje počinje na holandskom sudu 9. marta sljedeće godine.

Kako je ruska raketa oborila avion MH17?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

XS
SM
MD
LG