Dostupni linkovi

Vučić sa Murom: Potreban jasan plan za proširenje EU i vremenski okvir za članstvo


Sastanak Aleskandra Vučića i Ričarda Mura u Beogradu
Sastanak Aleskandra Vučića i Ričarda Mura u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas generalnom direktoru za politička pitanja u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Ričardu Muru da je za Srbiju važno jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom, posebno u novim okolnostima, koje nastaju nakon izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Vučić je britanskom diplomati zahvalio na kontinuiranoj podršci njegove zemlje evrointegracijama Srbije, ali i naglasio potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za mir i stabilnost u regionu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je britanskom zvaničniku preneo i utiske sa sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao da je veoma važno što je i Velika Britanija tražila od prištinskih vlasti da ukinu takse. On je političkog direktora Forin Ofisa upoznao sa inicijativom za primenu četiri slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - na Zapadnom Balkanu, pokrenutoj sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, navodi se u saopštenju.

Mur je, kako se dodaje, rekao da pozdravlja napore za stabiliziciju odnosa u regionu naglasivši da Forin ofis podstiče jačanje političkog dijaloga i Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i najavio radne posete, koje bi doprinele jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i odbranu.

XS
SM
MD
LG