Dostupni linkovi

BiH: Dva inspektora SIPA-e uhapšeni zbog zloupotrebe položaja


Pripadnici SIPA-e

Zbog zloupotrebe položaja i korupcije, po nalogu Tužiteljstva BiH, lišena su slobode dva inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

"Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH, aktivni su policijski djelatnici–inspektori u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA. Osumnjičeni su da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva "Pero" na kojem radi tužiteljstvo Unsko- sanskog Kantona", piše u saopćenju.

Sumnjiče se da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu "Pero", u okviru koje je, ranije danas, uhapšeno 18 osoba.

Naime, iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona saopšteno je da je tokom policijske akcije "Pero" bilo obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih osoba, koji se terete da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Ove osobe se sumnjiče da su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

XS
SM
MD
LG