Dostupni linkovi

Federacija BiH ima nalazišta nafte, uskoro poziv za dodjelu koncesije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je u srijedu Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Ovo je na konferenciji za novinare saopštio ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Nermin Džindić.

“Zavod za geologiju je vlasnik kompletne dokumentacije koja je smještena u Zavodu. Taj oblik dokumentacije koju je radila još bivša Jugoslavija, istraživanje i početak eksploatacije, na tuzlanskom bazenu posebno, je više nego dokumentovano. Dokumentacija je prebačena u elektronski oblik koji je razumljiv i koji će učestvovati na međunarodnom javnom pozivu. Imamo kompletno uređenu dokumentaciju da bilo koja svjetska kompanija može doći i participirati u javnom oglasu, izuzeti te karte. Dvadeset hiljada dolara je cijena te dokumentacije za svakog ko bude mogao učestvovati u javnom pozivu . Sigurno da Federacija ima potencijala i da ima nafte”, poručio je Džindić.

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina biće provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida.

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz "Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH", kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

XS
SM
MD
LG