Dostupni linkovi

Ildem: NATO nikada neće pritiskati Srbiju da postane članica


Tačan Ildem
Tačan Ildem

NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i nepristupanju Severnoatlanstkom savezu, izjavio je Tačan Ildem, pomoćnik sekretara NATO-a za javnu diplomatiju u Beogradu.

„Alijansa i njene članice u potpunosti poštuju odluku svake individualne države da samostalno donosi odluku o svojoj bezbednosnoj politici i na koji način će primenjivati tu politiku. To takođe uključuje i pravo da odluči koliko će intenzivno sarađivati sa NATO-om. Drugim rečima, NATO nikada neće vršiti pritisak na Srbiju da se priključi našoj organizaciji“, izjavio je Ildem na Sedmoj NATO nedelji, koja se u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS) održava 13. i 14. novembra u Beogradu.

Ildem je istakao da su ostvareni sjajni rezultati u saradnji NATO-a sa državama na Zapadnom Balkanu i da je rad sa partnerima jedan od glavnih elemenata napora NATO-a u očuvanju stabilnosti i borbi protiv zajedničkih bezbednosnih izazova.

„NATO podržava dijalog Beograda i Prištine i prisutan je na Kosovu kroz KFOR. Želimo da Zapadni Balkan bude stabilan i prosperitetan. Delimo viziju demokratije i dobrih odnosa. Kada su susedi NATO-a bezbedni i stabilni, onda smo i mi bezbedni“, izjavio je Ildem.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je značaj saradnje Srbije i NATO-a i rekao da je unapređenje saradnje Srbije sa savezom od velike važnosti za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Partnerski odnos sa NATO je veoma važan element državne politike Srbije i našeg nastojanja da region bude trajno stabilan. Saradnja sa NATO-om zasnovana je na jasnim premisama i počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije bez uslovljavanja naše zemlje da postane članica Alijanse“, izjavio je Dačić i naglasio da je Srbija otvorena za dodatno unapređenje političkog dijaloga i saradnje sa NATO savezom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je značaj saradnje Srbije i NATO-a
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je značaj saradnje Srbije i NATO-a

Srbija je, prema njegovim rečima, protekle sedmice usvojila novi Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO-a (IPAP) za period 2019-2021. godine, koji podrazumeva sprovođenje reformi u mnogim društvenim sektorima.

„Usvajanjem ovog akcionog plana potvrđen je uzlazni trend u odnosima Srbije i NATO-a, visoki stepen naše partnerske saradnje i posvećenost zajedničkim ciljevima“, naveo je Dačić.

Situacija na Kosovu za Srbiju predstavlja najveći bezbednosni izazov, naveo je Dačić i dodao da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova ne doprinosi ponovnom otpočinjanju dijaloga Beograda i Prištine.

S tim, u vezi, Dačić je rekao da Srbija očekuje od KFOR-a da deluje preventivno u skladu sa mandatom, naročito kada je reč o odlasku bezbednosnih formacija Kosova na sever gde pretežno živi srpsko stanovništvo.

Ildem je pozdravio usvajanje akcionog plana IPAP naglasivši da je plan ambiciozan i da oblikuje saradnju Srbije i NATO-a u dugoročnom i održivom smislu.

Ildem i Dačić su se složili da su odnosi Srbije i NATO-a delikatni, uzimajući u obzir NATO akciju 1999. ali i da je neophodno okrenuti se budućnosti i unaprediti saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, kako u Srbiji tako i na Zapadnom Balkanu.

Srbija je članica NATO Partnerstva za mir od 2006. godine kada je i stekla pravo da učestvuje u radu Saveta za evroatlanstko partnerstvo, kao i komiteta i radnih tela NATO-a u formatu otvorenom za države partnere.

XS
SM
MD
LG