Dostupni linkovi

Libanski demonstranti nastavili blokadu puteva


Blokada saobraćajnica u Bejrutu
Blokada saobraćajnica u Bejrutu

Libanski demonstranti su danas nastavili blokadu glavnih autoputeva zapaljenim automobilskim gumama i barikadama nakon što je kasno sinoć jednog partijskog zvaničnika ubio vojnik, javlja AP.

Lokalni zvaničnik je ubijen dok su vojnici pokušavali da otvore put koji su blokirali demonstranti u južnom Bejrutu, saopštila je vojska.

Kako je navedeno, ubistvo se dogodilo u kvartu Kaldeh tokom sukoba u kojem je vojnik otvorio vatru da rastera grupu ljudi.

To je prva žrtva u protestima širom zemlje započetim 17. oktobra protiv političara koji su na vlasti decenijama i koje demonstranti smatraju korumpiranim i nesposobnim da prevaziđu ekonomsku krizu.

Danas su škole, fakulteti i banke ostali zatvoreni, što se smatra odrazom produbljivanja političke i finansijske krize s kojom je suočena ta mala zemlja.

Demostranti su rekli da će ostati na ulicama nakon intervjua predsednika Libana Mišela Auna za televiziju u kojem je apelovao da odu kući.

Aun je sinoć najavio da će možda biti novog odlaganja obrazovanja vlade, posle ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra, i upozorio na katastrofu ako masovni protesti nastave da parališu zemlju.

Protesti u Libanu: 'Ne želim da idem iz zemlje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00


XS
SM
MD
LG