Dostupni linkovi

Komšić: Rekao sam Macronu da njegova tvrdnja o BiH nije tačna


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, po dolasku u Pariz na drugi mirovni forum, predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu na dočeku u Jelisejskoj palači kazao da njegova (Macronova) izjava o Bosni i Hercegovini kao tempiranoj bombi zbog opasnosti od povratnika sa stranih ratišta, ne odgovara stvarnom stanju i da je ta rečenica francuskog predsjednika izazvala dosta uznemirenosti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o stvarima koje nisu tačne, rekao je Komšić Macronu i dodao da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke „koje smo mi dostavili, a potrudili smo se i ovdje, putem naše ambasade, da se to direktno dostavi kabinetu predsjednika Macrona“.

Macron se, po Komšićevim riječima, složio da o tome treba posebno razgovarati, pa postoji mogućnost da se dijalog njih dvojice desi u nastavku foruma danas, prenosi agencija Fena.

Na pitanje šta još može BiH učiniti budući da se ovo pitanje, povezano s navodnom opasnošću od terorizma, javlja s vremena na vrijeme, pa i na međunariodnoj sceni, Komšić je odgovorio da je prvi put iznijeto nažalost od zvaničnika prijateljske susjedne države, prvenstveno od predsjednice Republike Hrvatske.

"Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim susretima s drugim šefovima država, premijerima itd. Riječ je o notornoj neistini; mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali već i u saradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u suradnji službi sigurnosti ne samo u BiH i regiji već i mnogo šire. Zna se koliki je problem terorizam i koliko ima interesa za saradnju koja može prevenirati i spriječiti bilo kakve terorističke napade," rekao je između ostalog Komšić u javljanju iz Pariza za Al Jazeera Balkans, prenosi agencija Fena.

Podsjetimo ranije je ovog mjeseca, u intervjuu za list The Economist, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je "Bosna i Hercegovina(BiH) tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

XS
SM
MD
LG