Dostupni linkovi

Istoričar uhapšen zbog ubistva i ranije optuživan za nasilje


Istoričar Oleg Sokolov u sudnici, optužen za jezivo ubistvo bivše studentkinje
Istoričar Oleg Sokolov u sudnici, optužen za jezivo ubistvo bivše studentkinje

Pošto je bacio delove tela žrtve u sanktpeterburšku reku, profesor istorije Oleg Sokov je skočio u vodu kada je video da torba pluta na površini, saopštile su vlasti. Jeziv zločin označio je trenutni pad stručnjaka za Napoleonovu Francusku, koji je i ranije optuživan za nasilje.

U rekonstrukcijama istorijskih bitki igrao je Napoleona. I planirao je da u kostimu Napoleona, prema izveštajima, izvrši samoubistvo pred turistima u sanktpeterburškoj Petropavlovskoj tvrđavi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ako je to bio njegov plan, Oleg Sokolov ga neće ostvariti. Policija je 9. novembra izvukla 63-godišnjeg profesora istorije i stručnjaka za Napoleona iz reke Mojka i odvezla ga u bolnicu zbog hipotermije.

U njegovom rancu, kažu istražitelji, pronađenu su dve odsečene ruke i puška. U njegovom stanu, obezglavljeno telo bez udova žrtve – Sokolovljeve bivše studentkinje Anastasije Ješčenko (24) - pronađeno je pored krvave testere.

U Sankt Peterburgu, celoj Rusiji i šire, jezivo ubistvo Anastasije Ješčenko je privuklo pažnju javnosti kao čuveni zapleti Fjodora Dostojevskog, pisca "Zločina i kazne", i drugih književnika koji su pisali o bivšoj carskoj prestonici.

Naslada tabloida

Slučaj je izgleda grozan i upadljiv primer dugotrajnog problema nasilja u porodici i nasilja nad ženama u Rusiji, gde aktivisti kažu da su žrtve daleko od odgovarajuće zakonske zaštite.

A takođe je naslada za tabloide u Rusiji: jezivo ubistvo žene koja je navodno bila u turbulentnoj vezi sa skoro 40 godina starijim nastavnikom.

Sokolov i Ješčenko, koja je iz ruralnog mesta iz južne Krasnodarske pokrajine pre nekoliko godina došla na studije u Sankt Peterburg, prema navodima osumnjičenog, prijatelja i porodice žrtve, bili su par.

"Zaljubila se u njega na prvom predavanju", citirao je tiražni dnevnik Komsomoljskaja pravda reči neimenovane osobe za koju je navedeno da je prijatelj Ješčenko. "Krili su svoju ljubav, ali su svi mogli naslutiti".

Priznavši ubistvo na sudu 11. novembra, Sokolov – koji je na slikama pres službe suda u Sankt Peterburgu delovao neuredno i potišteno, ali usredsređeno – rekao je da je pucao u Ješčenko tokom svađe 7. novembra i da je dva dana kasnije pokušao da se reši njenog tela.

Sokolov je sudu rekao da su bili u vezi pet godina i da su se "veoma jako voleli", ali da su se svađali zbog njegove dece iz druge veze, navela je novinska agencija Interfaks. On je rekao da su oboje "izgubili kontrolu", tvrdeći da ga je napala nožem i da je pucao u nju četiri puta iz puške sa skraćenom cevi.

"Kajem se", rekao je.

Oleg Sokolov je rado učestvovao u istorijskim rekonstrukcijama
Oleg Sokolov je rado učestvovao u istorijskim rekonstrukcijama

Sud je naložio da Sokolov bude u istražnom pritvoru dva meseca zbog sumnji za ubistvo, za koje sledi kazna do 15 godina zatvora. Njegova odbrana će argumentovati da su njegovi postupci izazvani intenzivnom ljubomorom Anastasije Ješčenko, rekao je advokat Aleksandar Počujev.

"Ako se desio tako gnusan zločin, što je moj klijent priznao, bio je izvršen pod uticajem snažnih faktora – možda patološke intoksikacije ili privremenog ludila", rekao je Počujev.

Ranije žalbe

Ubistvo i priznanje označili su trenutni i šokantni pad čoveka koji se smatrao možda glavnim ruskim istoričarem za Napoleonovu Francusku, ali koji je i ranije bio optuživan za nasilje i kojeg su kritikovali sadašnji i bivši studenti.

Studentkinja s kojim je Sokolov navodno bio u vezi, 2008. godine je uložila žalbu ruskoj policiji zbog nasilja u kući, uključujući vezivanje za stolicu, udaranje i držanje vrele pegle blizu njenog lica, navodi se u dokumentu koji je prošle godine objavio tabloid Moskovski komsomolec. Autentičnost dokumenta nije potvrđena.

Komisija za etiku na Sanktperburškom državnom univerzitetu je u aprilu 2018. presudila da je Sokolov postupio neetički kada je naredio da dvojica studenata, koja je su ga na predavanju optužila za plagiranje, budu izvedena iz sale. Video snimak incidenta postavljen na internet pokazuje da je jedan student izvučen.

Sokolov je 11. novembra otpušten s univerziteta, gde je predavao na odeljenju za istoriju od 2000. godine. Prema profilu na internet sajtu Katedre za modernu i savremenu istoriju, on je završio doktorsku tezu 1991. godine o oficirskom korpusu francuske vojske tokom Francuske revolucije.

U međuvremenu je postao vodeći stručnjak za francusko-ruske odnose. Mnoga njegova predavanja snimljena i objavljena na internetu, pokazuju čoveka koji se strastveno bavio svojom temom, koji tečno govori Francuski i koji je sklon da igra uloge istorijskih ličnosti o kojima raspravlja.

Veteran u istorijskim rekonstrukcijama, Sokolov je 1976. napravio prvu trupu za oživljavanje istorijskih događaja. Od tada je učestovao u različitim događajima, u Rusiji i inostranstvu, često igrajući samog Napoleona.

"Po meni, Napoleon predstavlja ideal državnika", rekao je 32-godišnji Sokolov francuskoj televiziji 1988. u emisiji o nastanku ruskog pokreta za rekonstrukcije istorijskih događaja.

Sokolov je 2003. dobio orden Legije časti, najviše francusko civilno odlikovanje, od tadašnjeg predsednika Žaka Širaka (Jacques Chirac). Više puta je držao predavanja na Sorboni u Parizu.

Posle vesti o njegovom hapšenju, francuski Institut za društvene, ekonomske i političke nauke objavio je da je isključio Sokolova iz svog naučnog saveta.

"S užasom smo saznali preko medija o svirepom zločinu za koji je Oleg Sokolov navodno kriv", naveo je institut na Tviteru (Twitter). "Nikad ne bismo mogli zamisliti da bi mogao počiniti nešto tako grozno".

Izveštaji ruskih medija sugerišu da je Sokolov takođe bio istaknut član Ruskog vojno-istorijskog društva, vladinog tela kojim predsedava ministar kulture Vladimir Medinski. To društvo se posle ubistva Ješčenko brzo distanciralo od Sokolova.

Prema medijskim izveštajima i izjavama prijatelja i rođaka osumnjičenog i žrtve, Sokolov je izašao iz svog stana uveče 9. novembra da torbu s delovima tela baci u Mojku, jednu od reka u Sankt Peterburgu. Skočio je u vodu kada je shvatio da torba pluta po površini.

Brat Anastasije Ješčenko, Sergej rekao je za ruski mediji RBK da je razgovarao sa sestrom ne puno pre ubistva i da veruje da ju je Sokolov ubio iz ljubomore zbog pažnje koju je privlačila.

"Planirala je da ode na rođendansku žurku prijatelja iz njenog studentskog društva. Tukao ju je i ona je otišla, ali se vratila", rekao je Sergej Ješčenko. "Na kraju je", dodao je, "Sokolov izgubio glavu zbog ljubomore".

XS
SM
MD
LG