Dostupni linkovi

Vuletić: Zapadni Balkan je i dalje strateški interes EU


Bosna i Hercegovina treba unaprijediti zakonodavni i institucionalni okvir da bi osiguralo ispunjavanje četrnaest ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, rečeno je na predstavljanju analize "Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?", čiji je autor Davor Vuletić, iz Vanjskopolitičke inicijative, koja je predstavljena u Evropskoj komisiji u Sarajevu.

Vuletić je kazao da je region Zapadnog Balkana i dalje strateški interes Evropske unije, ali nije njen prioritet.

„Evropska unija je u martu 2017. godine već navela da ne misli uvoziti nestabilnost, te su naglasili da zemlje koje teže EU nisu spremne, ali i da EU treba postati stabilnija da bi se nastavio proces proširenja. U BiH se to malo potenciralo“, kazao je Vuletić.

Šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije u BiH Elisabet Tomasinec kazala je da to što nije predloženo otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom ne znači da je proces proširenja "mrtav", ali nesuglasice unutar EU ne trebaju biti izgovor da BiH ne uradi svoj dio posla.

I ona je podvukla da bez značajnog progresa u implementaciji četrnaest preporuka iz Mišljenja neće biti moguće dodijeliti BiH kandidatski status, te pozvala bh. lidere da učine isto posebno imajući u vidu činjenicu da je najveći broj preporuka iz Analitičkog izvještaja tehničke prirode.

„Političari govore nama, ali i javnosti, da su ujedinjeni, te da imaju iste stavove kada je u pitanju kretanje BiH na putu EU, no vidimo vrlo malo aktivnosti koje bi potkrijepile njihove verbalne tvrdnje“, rekla je Tomasinec.
Direkcija za evropske integracije pripremila je Akcioni plan za provedbu 115 prioriteta navedenih u Analitičkom izvještaju.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG