Dostupni linkovi

Odbačene kaznene prijave protiv Pupovca


Milorad Pupovac, zastupnik i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj
Milorad Pupovac, zastupnik i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu donijelo je rješenje o odbacivanju 13 kaznenih prijava podnesenih protiv saborskog zastupnika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, priopćeno je iz ŽDO Zagreb.

Kako navode, udruge građana i jedanaest pojedinačnih osoba podnijeli su kaznene prijave protiv zastupnika u Hrvatskom saboru, da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama, počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.

Udruge građana koje su tužile Pupovca su Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (HVIDR-a) i Inicijativa branitelja grada Petrinje, čiji su članovi privukli pozornost javnosti protivljenjem organiziranju Festivala ojkače u Petrinji.

„Kaznene prijave odbačene su iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u pripoćenju.

Dodatno, kaznene prijave su odbačene zato što se „u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena,“ piše u priopćenju ŽDO Zagreb.

XS
SM
MD
LG