Dostupni linkovi

Memorijalni centar prikuplja predmete žrtava genocida


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari uputilo je javni poziv preživjelima, porodicama i srodnicima žrtava genocida u i oko Srebrenice da toj instituciji daju na čuvanje predmete koji su pripadali žrvama genocida, kako se bi se sačuvale činjenice i dokazi o stradanjima nevinih civila.

"Kad nas ne bude, mora ostati institucija koja će pričati našu priču. Ne smijemo ostati neupamćeni. Stoga vas ovim putem pozivamo da nam se javite i pohranite u ovu instituciju na čuvanje predmete koje imate iz vremena kada je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kada su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle. Za mnoge od vas takvi predmeti imaju sentimetalnu vrijednost. Ali priče koje oni danas pričaju ne smiju ostati neispričane", saopšteno je iz Memorijalnog centra.

Predmet javnog poziva uključuje, ali nije ograničen na: odjeću i obuću koja je pripadala žrtvama genocida ili preživjelim svjedocima, konzerve ili ambalažu istih, lične predmete žrtava genocida kao što su: satovi, tabakere, čakmaci-kresiva, zatim lična dokumenta, i drugi predmeti uključujući i one pronađene uz žrtve u masovnim grobnicama. javni poziv također uključuje improvizirane patente poput peći, svjetiljki, kolica za drva i tome slično, te odjeću korištenu u Srebrenici, a napravljenu od padobranskog platna ili šatorskog krila koji su korišteni pri bacanju hrane iz zraka 1993. godine, zatim ruksake, sveske, udžbenike i igračke.

Takođe preživjeli, porodice i srodnici žrtava mogu dati dokumente, dnevnike, bilješke, pisma koja su putem Crvenog krsta stigla u ili poslana iz enklave, novinske članke i fotografije, kao i audio i video građu, audio i video snimke koji govore o životu stanovništva tog dijela BIH, od početka rata, a posebno u periodu dok je Srebrenica bila tzv. zaštićena zona Ujedinjenih naroda (UN), i u julu 1995. godine.

Iz Memorijalnog centra poručuju da će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu, tako da ne propadnu.

"Sačuvaćemo ih za generacije koje dolaze, koje još nisu ni rođene", navodi se u javnom pozivu uz napomenu da će Memorijalni centra odgovoriti na sva detaljnija pitanja.

XS
SM
MD
LG