Dostupni linkovi

Izlazne ankete: Predsednik Rumunije osvojio prvi krug izbora


Predesnik Rumunije Klaus Johanis u obraćanju novinarima posle glasanja u Bukureštu
Predesnik Rumunije Klaus Johanis u obraćanju novinarima posle glasanja u Bukureštu

Predsednik Rumunije Klaus Johanis osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora i verovatno će u drugi krug sa opozicionom liderkom socijaldemokrata i bivšom premijerkom Vjorikom Dančilom, pokazale su izlazne ankete, a prenosi Rojters.

Anketna, koju je sprovela istraživačka agencija IRES, pokazuje da je Johanis dobio 38,7 odsto glasova, a Dančila 22 posto. Dan Barna, koji predvodi treću po veličini stranku, Savez desnog centra "Spasimo Rumuniju" je, prema toj anketi, osvojio 16,1 odsto.

Druga anketa koju je sprovela "Curs-Avangarde" rangirala je Johanisa na prvom mesto sa 39 posto osvojenih glasova birača, dok je Dančila osvojila 22,5 posto.

Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 24. novembra.

Podaci Izbornog biroa, koji bi preliminarne rezultate trebalo da saopšti u ponedeljak ujutro, pokazali su visoku izlaznost od 48 posto sa rekordno velikim brojem glasova iz dijaspore od oko 660.000, što izlazne ankete nisu uzele u obzir.

Za naklonost 18,2 miliona birača nadmetalo se 14 kandidata.

Izbori su održani u senci političke krize tokom koje je pre samo nekoliko dana postavljena manjinska vlada.

Klaus Johanis je i prema anketama uoči izbora bio favorit za osvajanje još jednog petogodišnjeg mandata, ovog puta pod parolom "Za normalnu Rumuniju".

Johanisovu kandidaturu podržava Nacionalno liberalna stranka (PNL), koju je svojevremeno vodio, a koja sada predvodi manjinsku vladu premijera Orbana.

Johanis, koji je glasao u Bukureštu u pratnji visokih zvaničnika PNL-a rekao je novinarima da je glasao za "normalnu Rumuniju", ponavljajući tako frazu iz kampanje.

"Želim jako lepu budućnost Rumunije i nadam se da ću danas dobiti potvrdu da mnogi Rumuni žele istu stvar", rekao je on i dodao da želi da modernizuje državne institucije u Rumuniji „kako bi se sprečile korupcijske afere sa kojima se država suočava godinama“.

Vjorika Dančila koja je do prošlog meseca bila premijerka, kada je smenjena glasanjem o nepoverenju rekla je pristalicama da glasa "za sigurnu i dostojanstvenu Rumuniju".

"Glasala sam protiv štednje, protiv smanjenja penzija i plata", rekla je ona.

Njena Socijaldemokratska partija (PSD) najveća je politička stranka u Rumuniji, ali je suočena sa krizom nakon godina korupcijskih skandala.

Kandidat je bio i nezavisni Mirčea Diakonu, nekadašnji glumac i pozorišni režiser.

XS
SM
MD
LG