Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Emela Mujanović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
Emela Mujanović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Nepoželjna marama u Oružanim snagama BiH

Emela Mujanović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), od 2011. godine nosi maramu ili hidžab. Profesionalna vojnikinja zbog odluke da stavi maramu suočila se tada sa suspenzijom, a potom premještanjem u jednonacionalnu kasarnu gdje "neće nikome smetati". Uz objašnjenje da krši pravilnik o uniformi u OSBiH, nakon upita Radija Slobodna Europa (RSE) Ministarstvu odbrane BiH za intervju, protiv Emele je nanovo, u ljeto 2019. godine pokrenut disciplinski postupak. Ishod još uvijek nije poznat.

Marama mimo pravila
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

U Crnoj Gori krštena prva trans osoba

"Tačno je, krstio sam se u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici ali o detaljima tog čina ne mogu da vam govorim. Sami čin je tajan, to je zavjet između mene, crkve i mog kuma“, priča u u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 19 godišnji Vuk Adžić iz Kolašina, prva trans osoba koja se krstila u nekom od svetilišta Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je do sada ispoljavala izrazito negativne stavove prema LGBT populaciji.

Za to je dobio blagoslov Mitropolita Amfilohija, a za RSE između ostalog govori zašto mu je vjera važna u životu i koliko mu je pomogla da se suoči sa traumama od napada na pragu porodične kuće, u avgustu ove godine.

Vuk Adžić
Vuk Adžić

Rušenja u zaštićenoj zoni Subotice

Sredinom nedelje srušene su kuće u zaštićenoj zoni, u ulici Braće Radić u Subotici. Rušenje je omogućeno na osnovu nedavno usvojene izmene dela Plana detaljne regulacije za četiri ulice, koje je potvrđeno na sednici Skupštine grada Subotice 10. oktobra, iako je na osnovu Odluke Vlade Srbije od jula ove godine ulica Braće Radić proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Dozvolu za uklanjanje objekata potpisala je direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, a dozvolu je dobila privatna firma DG Company.

Subotica
Subotica

Brutalna lepota: Novi obožavaoci jugoslovenske arhitekture

Interesovanje za brutalističku arhitekturu nekadašnje Jugoslavije navodno je poraslo nakon izložbe koja je održana u njujorškom Muzeju moderne umetnosti.​

Najukusniji kozji sir u Krajini

Bračni par Delić proizvodi kozji sir, nadaleko čuven. Iako se od tog posla može živjeti, sinovi su otišli van granica, pa porodični posao nema ko naslijediti.

Najukusniji kozji sir u Krajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

XS
SM
MD
LG