Dostupni linkovi

Bivši predsjednik Brazila na slobodi, Bolsonaro ga nazvao 'nitkovom'


Luiz Inacio Lula da Silva sa pristalicama nakon izlaska iz zatvora

Bivši predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva (Luis Injasio da Silva) oslobođen je iz zatvora nakon što je u njemu proveo 18 mjeseci.

Bivši ljevičarski lider, poznat kao Lula, po izlasku iz zgrade zatvora dočekan je uzvicima oduševljenja i aplauzom.

Ekstremno desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Žair) zatražio je od "slobodoljubivih" Brazilaca da "ne daju municiju nitkovu" Luli.

Bolsonaro je u prvoj reakciji na oslobađanje Lule, koji je od početka žestoko kritikovao Bolsonarovu vladu, na Twitteru napao "trenutno slobodnog ali krivog".

"Mi smo većina, zaljubljenici u slobodu i dobro. Ne smijemo činiti greške. Bez komandanta i najbolje trupe pucaju u svaki ćošak, pa čak i u svoje prijatelje", naveo je Bolsonaro na Twitteru.

Bolsonaro ima razloga da bude zabrinut zbog oslobađanja svog rivala, koji je odmah po izlasku iz zatvora pred hiljadama pristalica izjavio da će "nastaviti da se bori za brazilski narod".

"Narod je sve gladniji, nezaposlen, ljudi rade za Uber ili dostavljaju pice", rekao je Lula.

Luiz Inacio Lula da Silva je služio kaznu u zatvoru u gradu Kuritiba zbog korupcije.

Bivši predsjednik uvijek je negirao optužbe rekavši da je je cilj suđenja protiv njega bio da ga se spriječi da učestvuje na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Lula da Silva bio je predsjednik Brazila od 2003. do 2011. godine, a u julu 2017. godine osuđen je u okviru najveće istrage o korupciji u istoriji Brazila.

Sudija je naredio njegovo oslobađanje nakon što je Vrhovni sud donio odluku da optuženi treba da budu zatvoreni samo ako su iscrpljene sve opcije žalbe, navodi BBC.

Lula je jedan od više hiljada osuđenika koji će imati koristi od ove odluke Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG