Dostupni linkovi

MUP-a R Hrvatske reagirao na izvješće Human Rights Watcha


Pripadnici MUP-a R Hrvatske
Pripadnici MUP-a R Hrvatske

''Objavljeno izvješće organizacije Human Rights Watch sa snimljenim materijalima sadrži vrlo općenite navode o navodnom nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima te ne sadrži nikakve konkretne dokaze o tome.''- stoji u reagovanju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

U tekstu se dalje navodi da migranti ''najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska u Republiku Hrvatsku i nastavku puta prema zemljama odredišta. Zlonamjerno se iskrivljuje i neistinito prikazuje postupanje hrvatske policije prema migrantima, s isključivim ciljem pritiska na ovo Ministarstvo koje dosljedno provodi mjere zaštite državne granice i ne dopušta nezakonite ulaske u Republiku Hrvatsku.'' Saopšteno je iz MUP-a R Hrvatske.

Iz Ministarstva tvrde da se prema migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu postupa se sukladno Zakonu o strancima.Ako migrant izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila.

Vraćanja u treće zemlje provode se temeljem Zakona o strancima i temeljem bilateralnih readmisijskih sporazuma koje je Republika Hrvatska sklopila s trećim zemljama, obrazloženo je u tekstu.

''MUP temeljito ispituje sve navode o neprofesionalnom postupanju policije, koji često ne sadrže dovoljno informacija koje je moguće provjeriti, a u slučaju sumnje da je počinjeno kazneno djelo obavještava se državno odvjetništvo koje provodi postupanje iz svoje nadležnosti.''

XS
SM
MD
LG