Dostupni linkovi

Sud BiH oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića svih optužbi


Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar privrede FBiH

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene u predmetu za organizovani kriminal svih optužbi.

Ivanković Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naređeno je novo suđenje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je danas, u ponovljenom suđenju, drugostepenu presudu u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi.

Osim Jerka Ivankovića Lijanovića, oslobođeni su i njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u optužnici je navelo i da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen činjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH. Optužbe koje su im se stavljale na teret odnose se na period od 2007. do 2012. godine.

Optuženi su da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od blizu 13,5 miliona konvertabilnih maraka (oko 6,8 miliona eura).

XS
SM
MD
LG