Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optuženi za krijumčarenje migranata priznao krivicu


Migranti, BiH

Optuženi Milinković Dalibor, rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru, u prisustvu advokata sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, navelo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi je priznao da je sudjelovao u nezakonitom transportu ilegalnih migranata, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, te da je u svom motornom vozilu, u blizini granice sa Crnom Gorom, preuzeo osam državljana Sirije, među kojima i dijete rođeno 2016. godine, kao i jednu maloljetnu osobu, te ih povezao prema sjeveru BiH, da bi na lokalitetu Tjentišta bio otkriven i spriječen od strane pripadnika Granične policije BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Takođe, u skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući mobitele i SIM kartice, kao i putničko motorno vozilo marke Volkswagen Passat.

Optuženi je u potpunosti priznao krivicu za sudjelovanje u navedenom krivičnom djelu i predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela.

"Potpisivanjem sporazumnog priznanja, optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH", istaklo je Tužilaštvo BiH.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG