Dostupni linkovi

Pompeo poziva svijet da se pozabavi 'nuklearnim provokacijama' Irana


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da iranske akcije pozivaju sve zemlje da odbace "nuklearnu ucjenu" i preduzmu "ozbiljne korake kako bi povećali pritisak".

Pompeo je te izjave dao u četvrtak, na dan kada je Iran počeo obogaćivati uranijum u nuklearnoj elektrani Fordov.

Obogaćeni uranijum može se koristiti za proizvodnju goriva za reaktore, ali i za nuklearno oružje.

"Sada je vrijeme da se sve zemlje usprotivi nuklearnoj ucjeni iranskog režima i poduzmu ozbiljne korake kako bi povećale pritisak. Stalne nuklearne provokacije Irana pozivaju na takvo djelovanje", kazao je Pompeo.

Uz obogaćivanje urana u Fordovu, Iran se također odrekao dijela nuklearnog sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama.

Iranski predsjednik Hassan Rohani napisao je na Twitteru da će "zahvaljujući američkoj politici i njenim saveznicima, Fordov uskoro biti u potpunosti operativan".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da njegova zemlja reagije na "ekonomski terorizam i američku ucjenu".

SAD su, od kada su se povukle iz nuklearnog sporazuma u maju prošle godine, Iranu uvele oštre ekonomske sankcije.

Iran je potpisivanjem nuklearnog sporazuma pristao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija protiv ove države. Ostale potpisnice sporazuma - Francuska, Britanija, Njemačka, Kina i Rusija - pozvale su na poštivanje sporazuma.

Iranski zvaničnici kažu da preostale strane nisu uspjele ublažiti efekte američkih sankcija.

XS
SM
MD
LG