Dostupni linkovi

RS: Povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru


Banja Luka
Banja Luka

''Radnicima u javnom sektoru biće povećane plate od pet do 20 posto'', izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata RS u Banjaluci.

Višković je istakao da je entitetska Vlada danas utvrdila set zakona koji se odnose na povećanje plata, što je , kako je rekao „od izuzetnog značaja jer se tako nešto nije desilo nekoliko godina". Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Sindikat pozdravlja odluku Vlade da budu povećane plate u javnom sektoru, ali da je potrebno raditi i na povećanju zarada i u privatnom sektoru.

Mišić je ponovila da je u Republici Srpskoj potrebno povećati plate za najmanje deset posto i da bi najniža plata od 1. januara trebala biti 550 KM (oko 270 evra).

Višković je rekao da će najniža plata zavisiti od dogovora sindikata i poslodavaca, a da će vlada, ukoliko se ne postigne dogovor u skladu sa zakonom, donijeti odluku koliko će ona iznositi.

"Najniža plata koja sada iznosi 450 KM (230 evra) će se sigurno mijenjati. Neću se u ovom momentu izjašnjavati kolika će ona biti jer želimo da vidimo kako će proteći ovi razgovori socijalnih partnera. Jedno je sigurno o,na neće ostati na nivou od 450 KM", rekao je Višković.

XS
SM
MD
LG