Dostupni linkovi

Dodik traži ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH


Zastava BiH, ilustracija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je u četvrtak Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U saopštenju iz Dodikovog kabineta se navodi da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo".

U saopštenju se pojašnjava da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da ga nije potvrdilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, iz čega proizilazi, kako se navodi, da nije u skladu sa Ustavom BiH.

"Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /'Službeni glasnik BiH' broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene", navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH.

Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u saopštenju.

Dodik je predložio Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti sa članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke član 84 Zakona o odbrani BiH uskladi sa Ustavom BiH.

XS
SM
MD
LG