Dostupni linkovi

Kod Goražda izgrađene četiri kuće za romske porodice


Podhranjen
Podhranjen

Četiri kuće za četiri porodice iz romske zajednice, koja živi u blizini Goražda, danas su svečano predate na upotrebu novim stanarima.

Radi se o porodicama koje su godinama živjele u izuzetno teškim uvjetima, u devastiranom objektu nekadašnje osnovne škole.

Novi objekti, u kojima će živjeti ukupno 35 članova, izgrađeni su sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 100.000 eura.

Svečanosti kod Goražda prisustvovao je i Dervo Sejdić, dugogodišnji aktivista u romskom nevladinom sektoru, poznat kao jedan od podnosilaca tužbe u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.

Podsjetimo, Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH zbog nemogućnosti da budu kandidirani i birani za poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i članove Predsjedništva države.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura iz 2009. godine, kojom je tužba prihvaćena, nikada nije provedena.

„Zadovoljstvo je prisustvovati ovakvim događajima, jer kad imate rezultat, kad imate kvalitet, okupljene ljude koji žele da rade svoj posao i pomognu onima kojima je pomoć potrebna onda je to stvarno zadovoljstvo“, istakao je Sejdić.

Porodicama koje su preuzele ključeve obećana je i pomoć u nabavci peći i ogrijeva, zapošljavanju, te daljnjoj integraciji u lokalnu zajednicu.

Ovo je prvi projekat državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u jugoistočnom dijelu BiH, koji je namjenjen stambenom zbrinjavanju romske populacije.

Očekuje se da u narednoj godini, kroz sličan projekat, budu zbrinute još četiri porodice, koje će i ovu zimu provesti u devastiranoj školi u mjestu Podhranjen kod Goražda.

Romska heroina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

XS
SM
MD
LG