Dostupni linkovi

Njemačka zadržava budžetski višak, Italija uvećava zaduženje


Evro
Evro

Evropska komisija je u svom kvartalnom ekonomskom predviđanju navela da će Njemačka zadržati budžetski višak još najmanje do 2021. godine, da će deficit Francuske ove godine biti iznad ograničenja EU, a zaduženje Italije će biti uvećano na gotovo 140 odsto od BDP-a, prenosi Rojters.

U izvještaju se ističe da će evrozona zadržati neutralni fiskalni stav tokom ove i naredne godine, uprkos neprestanim pozivima Njemačke i bogatijih članica da se odvaja više sredstava za borbu protiv usporavanja privrede.

Prema predviđanju Evropske komisije, uprkos pogoršanom izgledu ekonomskog rasta, Njemačka će održati svoj veliki budžetski višak na 1,2 odsto od BD-a. Višak će naredne godine biti smanjen na 0,6 odsto, a 0,2 odsto 2021. godine.

Holandija će imati višak od 1,5 odsto ove godine, naredne 0,5 odsto i 0,4 odsto 2021. godine.

Italija koja je već najzaduženija u EU povećaće dugovanja na 136,2 odsto ove godine i naredne godine na 136,8 odsto, te 137,4 odsto 2021. godine.

Predviđanja Evropske komisije razlikuju se od pretpostavki italijanske administracije.

Rim smatra da će im dugovanja biti smanjena naredne godine na 135,2 odsto, te da će se taj trend nastaviti i 2021. godine.

Prema fiskalnim regulativama, članice koje imaju iznad 60 odsto dugovanja od BDP-a treba postepeno da to smanjuju.

Dugovanja Francuske su blizu 100 odsto od BDP-a i očekuje se da će povećati svoj budžetski deficit na 3,1 odsto, što je iznad evropskog ograničenja od tri odsto.

Brisel predviđa da će naredne godine deficit biti smanjen na 2,2 odsto.

XS
SM
MD
LG