Dostupni linkovi

Plenković: Vučić je pozvan u Zagreb i ako želi, ima pravo da dođe


Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, Zagreb, fotoarhiv
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, Zagreb, fotoarhiv

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković potvrdio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan u Zagreb na izborni kongres Evropske narodne partije (EPP), ali da još nije potvrdio dolazak.

"Svi čelni ljudi koji su ili šefovi vlada ili predsednici stranaka iz političke porodice EPP-a su pozvani. Mnogi su potvrdili, a koliko mi je poznato gospodin Aleksandar Vučić još nije", odgovorio je Plenković novinarima u Zagrebu upitan o mogućem Vučićevom dolasku u Zagreb, 20. novembra.

Premijer je dodao da Vučić "ima pravo da dođe, jer je pozvan".

"On je sa svojom strankom (Srpskom naprednom strankom) pridruženi član EPP-a, ako želi doći, doći će", rekao je Plenković.

Na primedbu novinara da se taj događaj poklapa s obeležavanje godišnjice pada Vukovara, Plenković je rekao da ne razume zašto se ta dva događaja povezuju.

"Kongres EPP je definisan pre dve godine. Izborni je kongres, svi članovi EPP, kao i njihovi predsednici stranaka, šefovi država, Vlada su pozvani. Ko će od njih doći, znaćemo kad svi potvrde", naveo je Plenković.

Upitan hoće li eventualni Vučićev dolazak na kongres EPP iskoristiti za susret, Plenković je odgovorio da će Vučića "videti danas, jer su zajedno u Ženevi" i upitao se zašto se to "mistifikuje".

"Non stop se mi svi viđamo na brojnim sastancima. Apelujem na vas da malo snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno", odgovorio je Plenković novinarima.

Na izbornom Kongresu EPP, koji će biti održan u Zagrebu od 19. do 21. novembra, učestvovaće oko 2000 delegata iz više od 40 zemalja.

Vučić, čija je stranka pridruženi član EPP i nema pravo glasa, najavljen je kao jedan od govornika na delu skupa koji će biti održan 20. novembra u zagrebačkoj Areni.

Zbog kongresa EPP i mogućeg Vučićevog dolaska u četvrtak ujutro se otvorila i kratka debata u Saboru uoči početka rasprave o predlogu državnog budžeta. Poslanici opozicione stranke Most zameraju vladajućima što su za potrebe EPP iznajmili saborsku dvoranu.

Poslanik Mosta, Miro Bulj predložio je da Sabor glasa o tome podsećajući da su deo EPP predsednik Srbije Aleksandar Vučić i italijanski evroparlamentarac Antonio Tajani koji je svojatao delove Hrvatske.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) rekao je, reagujući na izjavu Bulja, da bi po toj "logici Hrvatska trebalo da istupi iz UN, jer je Srbija tamo" i pozvao ga da "ne provincijalizuje" Hrvatsku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG