Dostupni linkovi

Hahn: EU da izvede Zapadni Balkan iz vakuuma


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn je istakao da je perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina garancija za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija u EU čini da se izazove nazadovanje celokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevazišao vakuum koji je stvoren nakon nedostatka odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Severne Makedonije i Albanije.

"Najveći podsticaj, prava šargarepa u ovim zemljama je mogućnost ulaska u EU. Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već je deo Evrope. Ne možemo imati situaciju da celokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti bezbednosni rizik", upozorio je Hahn u obraćanju u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Evropski komesar je podvukao da će evropska perspektiva imati direktnog uticaja i na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

"Sa srpskog stajališta, ideja o sporazumu između dve zemlje imala bi smisla samo ako postoji perspektiva pristupanja EU", reči su Hahna.

Ovo je bilo poslednje Hahnovo obraćanje u svojstvu komesara nadležnog za proširenje. Johannes Hahn će ponovo biti komesar u budućem sazivu Evropske komisije ali će se baviti pitanjima budžeta.

Novi Evropski komesar za proširenje će najverovatnije biti Oliver Vahyi iz Mađarske čije imenovanje treba tek da potvrdi Evropski parlament.

XS
SM
MD
LG